Historisk arkiv

16.10.2000 Svar på spørsmål nr. 1 fra Fremskrifttspartiets stortingsgruppe av 03.10.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, inflasjonseffekt, etterspørselseffekt, kostnadsdrevet inflasjon

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4328

Spørsmål nr. 1, fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe, av 03.10.2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

1a)

"Hvilken inflasjonseffekt er beregnet av de samlede avgiftsøkninger og -justeringer?"

Svar:

Det foreslåtte avgiftsopplegget for 2001 anslås ikke å øke konsumprisene utover et prisjustert opplegg. Imidlertid vil den foreslåtte konjunkturavgiften føre til høyere lønnskostnader som kan bli veltet over i prisene, jf. svar på spørsmål 1c nedenfor.

Prisjustering av avgiftene innebærer at avgiftene øker i takt med den anslåtte prisveksten neste år. Prisjusterte avgifter bidrar isolert sett verken til å øke eller redusere prisveksten.

Merverdiavgiftsreformen er beregnet til å øke prisnivået med 0,2 prosentpoeng. Siden reformen er foreslått innført fra 1. juli 2001, medfører det en priseffekt på 0,1 prosentpoeng i både 2001 og 2002.

Den foreslåtte økningen av avgiften på elektrisitet og fyringsolje antas isolert sett å øke prisnivået med vel 0,1 prosentpoeng.

Den foreslåtte reduksjonen i avgiftene på bensin, diesel og CO 2 fra 1. januar 2001 anslås isolert sett å bidra til en reduksjon i prisene på vel 0,2 prosentpoeng.

1b)

"Hvilken etterspørselseffekt er beregnet av forslaget om innføring av konjunkturavgift?"

Svar:

Den foreslåtte konjunkturavgiften på 1,5 pst. av utbetalt lønn og næringsinntekter anslås å redusere BNP for Fastlands-Norge med 0,2 pst. i 2001. Utslaget på sysselsettingen er noe sterkere enn dette. Virkningene er anslått på grunnlag av beregninger på Statistisk sentralbyrås makroøkonomiske modell MODAG, som Finansdepartementet benytter i arbeidet med makroøkonomiske framskrivinger.

De beregnede etterspørselsvirkningene er dels knyttet til lavere privat forbruk, som følge av at økte priser bidrar til reduksjon i disponibel realinntekt for husholdningene. Konjunkturavgiften vil ifølge beregningene også redusere lønnsinntektene for husholdningene gjennom redusert vekst i utbetalt lønn og redusert sysselsetting som følge av at kostnadene ved bruk av arbeidskraft øker.

1c)

"Hvilken kostnadsdrevet inflasjon er beregnet av forslaget om innføring av konjunkturavgift?"

Svar:

Konjunkturavgiften bidrar isolert sett til å øke lønnskostnadene målt pr. timeverk med 1^1 prosentpoeng. Denne økningen i kostnadene kan i noen grad bli veltet over i prisene. Samtidig vil høyere kostnader for bedriftene kunne bidra til lavere lønnsvekst og derigjennom lavere prisvekst. Videre vil høyere lønnskostnader kunne bidra til lavere etterspørsel etter arbeidskraft, noe som også vil dempe virkningene av konjunkturavgiften på lønnskostnader og konsumpriser.

Alt i alt er det i beregningene lagt til grunn at innføringen av en konjunkturavgift vil øke konsumprisene med om lag ^1 prosentpoeng i 2001.

VEDLEGG