Historisk arkiv

16.11.2000 Lovteknisk bistand - Ot.prp. nr. 1 (2000-2001)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Omgjøring av ligningsnemndene til klage- og overprøvingsorganer Ligningsloven § 3-9 nr. 1 og § 8-4

Stortingets finanskomite

Stortinget

Karl Johansgt 22

0026 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

99/3250 SA

16 .11.2000

Lovteknisk bistand - Ot. prp. nr. 1 (2000-2001)

Omgjøring av ligningsnemndene til klage- og overprøvingsorganer Ligningsloven § 3-9 nr. 1 og § 8-4

Jeg viser til brev av 14. november 2000 fra saksordfører Børge Brende med anmodning om lovteknisk bistand vedrørende komiteens forslag til blant annet ligningsloven § 3-9 nr 1 annet punktum og § 8-4.

Etter min oppfatning medfører endringene av ligningsloven § 3-9 nr. 1 annet punktum og § 8-4 som foreslås av komiteen at gjeldende regler for ileggelse av tilleggsskatt opprettholdes, slik at det bare er ligningsnemndene som kan ilegge tilleggsskatt etter ligningsloven § 10-2 nr. 1. Etter ligningsloven § 10-2 nr. 1 kan tilleggsskatt ilegges når skattyter har gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger.

Myndigheten til å ilegge tilleggsskatt etter ligningsloven § 10-2 nr. 2, det vil si hvor skattyter har unnlatt å levere pliktig selvangivelse eller næringsoppgave, vil fortsatt kunne delegeres til ligningskontoret. Dette er også i samsvar med gjeldende regler.

Jeg viser for øvrig til at departementet snarlig vil oppnevne et offentlig utvalg som på bred basis skal vurdere systemet med tilleggsskatt.

Forslaget til lovtekst i ligningsloven § 3-9 nr. 1 annet punktum og § 8-4 som komiteen har utarbeidet ivaretar de forhold som er nevnt ovenfor. Jeg har derfor ingen merknader til den foreslåtte lovtekst i disse bestemmelsene.

Jeg oppfatter komiteens forslag slik at en ligningssak må kunne deles ved at den ordinære ligningssaken avgjøres av det kompetente ligningskontor, mens eventuelt spørsmål om tilleggsskatt på grunnlag av samme sak skal behandles av den kompetente ligningsnemnd.

Etter min oppfatning følger dette av den foreslåtte lovteksten. Det kan likevel reises spørsmål om det ville være hensiktsmessig å presisere dette i komiteens merknad.

Jeg har i brev av 13. november 2000 til Arbeiderpartiets Stortingsgruppe vedrørende forholdet til de fagoppnevnte ligningsnemndene for utenlandssaker og storbedrifter, samt Oljeskattenemnda gitt uttrykk for at disse særskilte nemndenes stilling ikke er tilstrekkelig ivaretatt i departementets forslag. I brevet ba jeg derfor overveiet en utforming av et nytt forslag til ligningsloven § 8-4.

For å ivareta komiteens forslag om at tilleggsskatt fortsatt må ilegges av ligningsnemnda, samt de hensyn som er omtalt i ovennevnte brev, bør ligningsloven § 8-4 derfor utformes slik:

"1. Ligningskontoret treffer avgjørelser vedrørende ligningen etter dette kapittel som ikke i lov eller forskrift er lagt til annen ligningsmyndighet. Ligningsnemnda treffer avgjørelse om tilleggsskatt. Ligningsnemnda kan delegere sin myndighet etter annet punktum til ligningskontoret unntatt i saker om tilleggsskatt etter § 10-2 nr. 1.

2. Ved de særskilte sentrale ligningsmyndigheter som angitt i § 2-4 første ledd bokstav a og b, er avgjørelsesmyndigheten under ligningen lagt til ligningsnemndene. Disse nemnder kan delegere sin myndighet etter denne bestemmelse til de respektive sentralskattekontorene. Myndigheten til å ilegge tilleggsskatt etter ligningsloven § 10-2 nr. 1 kan likevel ikke delegeres.

3. Ved den særskilte sentrale ligningsmydighet som angitt i § 2-4 første ledd bokstav c, følger avgjørelsesmyndigheten under ligningen petroleumsskattelovens regler."

Med hilsen

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen