Historisk arkiv

17.10.2000 Spørsmål nr. 23d, fra Høyres stortingsgruppe, av 6.10.2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
17.10.2000
Vårt journalnr.: 00/4334

Spørsmål nr. 23d, fra Høyres stortingsgruppe, av 6.10.2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

Det vises til Helsetilsynets rapport som har vist at 3000 kreftsyke som trenger strålebehandling ikke får tilbud om dette. Har departementet vurdert å fremskynde planene for oppstart av nye strålemaskiner ?

Spørsmålet er forelagt Sosial- og helsedepartementet, som svarer følgende:

" Nye strålemaskiner som skal settes i drift skal plasseres fysisk inn i et sykehusbygg, enten i en eksisterende stråleterapiavdeling ved ett av regionsykehusene, eller ved en nyetablert stråleterapiavdeling ved et sentralsykehus. For å kunne sette de nye maskinene i drift er departementet avhengig av at fylkeskommunene stiller med de lokaler som skal til for å sette en strålemaskin i drift. For en fylkeskommune som skal bygge opp en helt ny stråleterapiavdeling ved sentralsykehuset, krever det 2-3 år med planlegging og bygging før en såkalt satellittavdeling kan stå ferdig til å ta imot pasienter til strålebehandling. Det er vanskelig å se at denne prosessen i fylkeskommunene kan forseres i særlig grad. I de planer som departementet har mottatt fra fylkeskommunene, fremkommer det at det først er i de to siste årene av handlingsplanen at fylkeskommunene vil være i stand til å sette nye strålemaskiner i drift av de grunner som her er nevnt.

Et viktig tiltak for å øke kapasiteten innen strålebehandling er også en bedre utnyttelse av de maskinene vi allerede har ved at personellet jobber kveldsskift. Med den økningen vi nå har i antall studieplasser for radiografer og stråleterapeuter, vil det etter hvert ligge til rette for en bedre utnyttelse av eksisterende strålemaskiner."