Historisk arkiv

18.10.2000 Spørsmål nr. 35, fra Høyres stortingsgruppe, av 6. oktober 2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
18.10.2000
Vårt journalnr: 00/4334

Spørsmål nr. 35, fra Høyres stortingsgruppe, av 6. oktober 2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Vil private tilbud innenfor sosiale og utdanningstjenester ilegges konjukturavgift og ikke bli kompensert? Hva er i så fall ekstrakostnaden for:

  1. barnehagesektoren?
  2. private skoler
  3. private omsorgs- og behandlingsinstitusjoner?"

Svar:

  1. Regjeringen har i budsjettet for 2001 foreslått at det statlige driftstilskuddet til alle barnehager, både private og offentlige, kompenseres for konjunkturavgift og annen kostnadsvekst, gjennom en generell økning på 4,3 prosent på alle satsene. Ut over det statlige driftstilskuddet dekkes utgiftene gjennom kommunesektorens frie inntekter og foreldrebetalingen. Ettersom hver enkelt barnehageeier står fritt til å fastsette nivået og innretning på foreldrebetalingen i sin barnehage, har ikke Finansdepartementet informasjon om omfanget av eventuelle ekstrakostnader. Det vises for øvrig til svaret på spørsmål nr.31.
  2. Det statlige tilskuddet til private skoler blir bevilget over en 70-post og er ikke direkte kompensert for konjunkturavgiften. Tilskuddet til private skoler blir beregnet slik som fastsatt av Stortinget jf Innst.S.nr.3 (1998-1999). Beregningen er basert på siste tilgjengelige regnskapstall for kommunesektorens gjennomsnittskostnader knyttet til grunn- og videregående skoler. Beregningen av tilskuddet for 2001 er basert på regnskapstall fra 1998. Dette innebærer at når regnskapstall for 2001 foreligger og blir lagt til grunn for beregningen av tilskuddet, vil de private skolene bli kompensert for konjunkturavgiften.

Grunnlaget for arbeidsgiveravgift i de private skolene i 2001 er beregnet til 613 mill. kroner. Det innebærer at en særskilt kompensasjon til de private skolene for konjunkturavgiften, ville utgjort 9,2 mill. kroner

  1. Konjunkturavgiften er en generell avgift som pålegges både offentlig og privat virksomhet. Private omsorgs- og behandlingsinstitusjoner er således ikke direkte kompensert for konjunkturavgiften.
    Fra 2000 til 2001 er det lagt til grunn en kostnadsvekst for kommuneforvaltningen på 5,3 pst., inkludert økte kostnader knyttet til konjunkturavgiften. Kommunene settes på denne måten i stand til å dekke de økte kostnadene uavhengig av om de selv bærer de økte kostnadene gjennom økte lønnskostnader, eller om kostnadene påløper indirekte i form av at tjenester som kjøpes fra private blir dyrere. Det er imidlertid også lagt til grunn at økte kostnader gjenspeiles i økte priser på kommunale tjenester.
    Omsorgs- og behandlingsinstitusjoner med hel eller delvis privat finansiering og/eller finansiering over 70-poster, er ikke kompensert for konjunkturavgift. Eksempler på det siste er institusjoner under kap. 2711 postene 74, 75 og 78.
    Finansdepartementet har ikke informasjon om omfanget av ekstrakostnadene for private omsorgs- og behandlingsinstitusjoner som følger av konjunkturavgiften."