Historisk arkiv

18.10.2000 Svar på spm. nr. 32 fra SVs stortingsgruppe, av 11.10.00

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, Underkompensasjon knyttet til pensjonsutgifter

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4337

Spørsmål nr. 32, fra SVs stortingsgruppe, av 11.10, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"I uttalelsen fra KS om kommuneøkonomiopplegget for 2001 omtales en underkompensasjon knyttet til pensjonsutgifter på ca 1.8 mrd. neste år, blant annet som følge av Stortingets vedtak om etterlatte- og barnepensjoner. Dette vedtaket var forutsatt å være provenynøytralt. Er dette en beregning statsråden er enig i, og hvordan er utgiften tenkt kompensert?"

Svar:

Pensjonsreglene for de kommuneansatte er en del av de kommunale tariffavtalene, og det er således partene i kommunal sektor som fastsetter pensjonsvilkårene.

De stortingsvedtakene det vises til, er knyttet til endringer i lov om Statens Pensjonskasse. De provenyberegningene som er gjort i forbindelse med forslagene om endringer i enke- og enkemannspensjonene i Ot. prp. nr. 94 (1998-99), er også knyttet til de statlige utgiftene til denne pensjonsordningen. Forholdet til kommunesektoren er ikke omtalt verken i proposisjonen eller i komitéinnstillingen. Stortingsvedtakene får imidlertid betydning for pensjonsutgiftene i kommunesektoren som en følge av utformingen av de kommunale tariffavtalene, og fordi de kommunale pensjonsordningene er tilsluttet Overføringsavtalen som forutsetter tilnærmet likt regelverk.

Knekkpunktet på 8 G ble fjernet i de kommunale tariffavtalene for to år siden. Pensjonsvilkårene kan imidlertid ikke være bedre i kommunal sektor enn det som ligger i lov om Statens Pensjonskasse, og endringen kunne derfor ikke settes i verk før tilsvarende endring ble gjort i lov om Statens Pensjonskasse i år.

VEDLEGG