Historisk arkiv

18.10.2000 Svar på spm. nr. 55 fra Høyre, av 16.10.00

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Statsbudsjettet 2001, særavgifter, merverdiavgiftskompensasjon, kjøtt

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4526

Spørsmål nr. 55, fra Høyres stortingsgruppe, av 16. oktober, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Reduserte særavgifter og innføring av en ordning med merverdiavgiftskompensasjon for kjøtt, slik Regjeringen foreslår i forbindelse med merverdiavgiftsreformen, må kunne antas å redusere omfanget av ulovlig innførte varer. Dette tilsier isolert sett reduserte behov for grensekontroll. Hva er begrunnelsen for at økte utgifter til grensekontroll er lagt inn som en del av merverdiavgiftsreformen, fremfor som en ordinær styrking av grensekontrollen i budsjettet?"

Svar:
Økt kontroll, kombinert med avgiftslettelser på grensehandelsutsatte varer, er vurdert som tiltak som vil bidra til at omfanget av grensehandel og ulovlig vareinnførsel reduseres.

Forslaget om å styrke toll- og avgiftsetatens kontrollinnsats har sin bakgrunn i skissen til endringer i alkoholavgifter er tidligere fremlagt av Arbeiderpartiets stortingsgruppe, jf. Budsjett-innst. S. nr. 1 (1999-2000). I denne skissen ble det bl.a. foreslått å redusere avgiften på brennevin med 17,5 pst., styrke toll- og avgiftsetatens kontrollinnsats og iverksette forebyggende tiltak. I Revidert nasjonalbudsjett 2000 ble endringer i avgiftene på alkohol vurdert, og det ble varslet at Regjeringen ville vurdere å redusere avgiften på brennevin i forbindelse med merverdiavgiftsreformen som skulle legges fram i budsjettet for 2001. I den forbindelse ble det varslet at satsingen på forebyggende tiltak og kontrollvirksomhet skulle styrkes. I Revidert nasjonalbudsjett ble det vist til undersøkelser som tydet på at det uregistrerte forbruket (smugling, hjemmebrenning, tax-free og grensehandel) utgjorde over halvparten av totalforbruket av brennevin i 1999.

VEDLEGG