Historisk arkiv

18.10.2000 Svar på spm. nr. 56 fra Høyre, av 16.10.00

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, provenyvirkning, fradrag, fagforeningskontingent

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4526

Spørsmål nr. 56, fra Høyres stortingsgruppe, av 16. oktober, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Hva er provenyvirkningen av å fjerne retten til fradrag for fagforeningskontingent for 2001?"

Svar:
Den påløpte provenyvirkningen av å avvikle fradrag for fagforeningskontingent anslås isolert sett til om lag 290 mill. kroner. Forslaget vil øke de budsjetterte skatteinntektene med om lag 230 mill. kroner. Anslaget er gjort i forhold til Regjeringens forslag for 2001, dvs. for et maksimalt fradrag for innbetalt fagforeningskontigent mv. på 900 kroner.

Fra og med 2000 ble det vedtatt at fradragsgrensen på 900 kroner også omfatter fradrag til frivillige organisasjoner etter nærmere regler. Dersom denne fradragsretten også fjernes, vil påløpte skatteinntekter øke med ytterligere anslagsvis 50 mill. kroner.

Dersom fradragsretten for gaver til frivillige organisasjoner opprettholdes, er det på den annen side grunn til å tro at nettovirkningen av å oppheve retten til fradrag for fagforeningskontingent blir lavere enn 290 mill. kroner påløpt. Det skyldes at det effektive inntektsfradraget for gaver til frivillige organisasjoner vil øke for personer som etter gjeldende regler får fradrag for fagforeningskontingent. På svært usikkert grunnlag anslås det at nettovirkningen av å oppheve fradraget for fagforeningskontingent vil være om lag 240 mill. kroner påløpt og 190 mill. kroner bokført, dersom fradraget for gaver til frivillige organisasjoner opprettholdes.

Provenyvirkningen er beregnet på Statistisk sentralbyrås skattemodell LOTTE som er basert på et utvalg skattytere. Utvalget er basert på Inntekts- og formuesundersøkelsen for 1998 (IF-98). Datagrunnlaget er framskrevet til 2001. Beregningene kan være usikre bl.a. fordi IF-98 er basert på et utvalg.

VEDLEGG