Historisk arkiv

19.10.2000 Dok 8:81 (1999-2000)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Dokument nr. 8:81 (1999-2000) forslag om avvikling av systemet med produktavgift på kullsyreholdige, alkoholfrie drikkevarer (kullsyreavgiften)

Stortinget

Finanskomiteen

Karl Johans gate 22

0159 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

ED/kgr

00/4441 SA

19.10.2000

Dokument nr. 8:81 (1999-2000) forslag om avvikling av systemet med produktavgift på kullsyreholdige, alkoholfrie drikkevarer (kullsyreavgiften)

Jeg viser til brev av 9. oktober 2000 hvor forslag fra stortingsrepresentantene Kenneth Svendsen, Christopher Stensaker, Thore Aksel Nistad og Ulf Knudsen om avvikling av systemet med produktavgift på kullsyreholdige, alkoholfrie drikkevarer oversendes for uttalelse.

Produktavgiften på kullsyreholdige, alkoholfrie drikkevarer er en særavgift som har blitt vedtatt a Stortinget hvert år etter at den ble innført i 1924. Avgiften er ikke knyttet til innholdet av kullsyre. Alle alkoholfrie drikkevarer, både kullsyreholdige og kullsyrefrie, er ilagt avgift med samme sats (for 2001 foreslått til kr. 1,62 per liter). Dette betyr at avgiften ikke skaper konkurransemessige vridninger mellom alkoholfrie drikkevarer. For 2001 er provenyet fra avgiften anslått til i underkant av 1 mrd. kroner.

Avgiften inngår sammen med de andre særavgiftene i statsbudsjettet. Den vurderes og vedtas hvert år i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet etter prinsippene i Grunnloven § 75a. Det er således Stortinget som hvert år vedtar avgiftssatsen på disse produktene i eget årlig plenarvedtak. Anførselen i forslaget om at avgiften er en skjult beskatning synes jeg av denne grunn er vanskelig å forstå.

En nedtrappingsplan som foreslått synes å innebære at avgiftsnivået skal bindes uavhengig av den årlige budsjettbehandlingen. Dette må etter min mening være lite hensiktsmessig og lite i samsvar med prinsippene i Grunnloven § 75a. Det vil uansett være opp til Stortinget i plenum å fastsette nivået på denne særavgiften ved egne plenarvedtak som vil gjelde for budsjettåret.

Med hilsen

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen