Historisk arkiv

19.11.2000 Budsjettavtalen - merverdiavgiftsreformen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Budsjettavtale for statsbudsjettet for 2001 - teknisk bistand i forbindelse med behandlingen av Ot.prp. nr. 2 (2000-2001) Om lov om endringer i lov 19. juni nr. 66 om merverdiavgift (Merverdiavgiftsreformen 2001)

Stortinget

Finanskomiteen

Karl Johans gate 22

0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

2000/5127 SA EML

19 .11.2000

Budsjettavtale for statsbudsjettet for 2001 – teknisk bistand i forbindelse med behandlingen av Ot.prp. nr. 2 (2000-2001) Om lov om endringer i lov 19. juni nr. 66 om merverdiavgift (Merverdiavgiftsreformen 2001)

1.

Det vises til budsjettavtale 18. november 2000 mellom Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre. Nedenfor følger forslag til utforming av konkrete endringer i forslag til lov om endringer i lov av 19. juni 1969 nr. 66 om merverdiavgift (Merverdiavgiftsreformen 2001). Det gis samtidig kommentarer til enkelte av endringsforslagene der en har funnet det nødvendig å påpeke avgrensingsspørsmål som kan oppstå. Finanskomiteen bes vurdere å innta slike presiseringer i samsvar med dette i komiteens merknader i innstillingen.

Fjerningen av investeringsavgiften gjør videre at det må gis en lov om oppheving av investeringsavgiftsloven, se punkt 10 nedenfor.

Budsjettavtalen innebærer dessuten at det må foretas endringer i Stortingets plenarvedtak om merverdiavgift, jf. eget brev med teknisk bistand til behandlingen av St.prp. nr. 1 (2000-2001) Skatte-, avgifts- og tollvedtak. Dette gjelder bl.a. avtalen om redusert merverdiavgift på matvarer.

2.

Budsjettavtalens punkt 5, som omhandler Regjeringens forslag til endringer i merverdiavgiftssystemet, har følgende innhold:

"Avtalepartene er enige om å foreta en fornyelse av merverdiavgiftssystemet, med følgende endringer i forhold til Regjeringens forslag:

  1. Moms-satsen på matvarer reduseres til 12 pst. med virkning fra 1.7.2001. Den foreslåtte kompensasjonsordning for kjøttvarer faller bort.
  2. Persontransport, med unntak av luftfart, og reiseliv unntas fra merverdiavgiftssystemet fra 1.7.2001. Dette inkluderer adgangsbilletter til alpinanlegg og fornøyelsesparker.
  3. Luftfartøy (persontransport med luftfartøy) skal ha null-sats i tråd med Regjeringens forslag.
  4. Ferging av kjøretøy skal fortsatt ha null-sats.
  5. Sirkus faller inn under momsfritaket for kultursektoren.
  6. Omsetning av el-biler skal ha null-sats fra 1.7.2001.
  7. Unntaket for lotterier mv. og agenter/formidlere av lotterier skal også omfatte lotterientreprenører.
  8. Den generelle merverdiavgiftssatsen heves til 24 pst. fra 1.1.2001."

Om investeringsavgiften ble det i budsjettavtalen oppnådd enighet om (avtalens punkt 7):

"Avtalepartene er enige om å fjerne investeringsavgiften med virkning fra 1.1.2002. Investeringsavgiftsloven vedtas opphevet samtidig med endringer i merverdiavgiftsloven med virkning fra 1. januar 2002. Lovens oppkrevingsbestemmelser med mer må imidlertid gjelde så lenge det er nødvendig for å få innbetaling av siste termin 2001."

3. Persontransporttjenester

I Ot.prp. nr. 2 (2000-2001) ble det foreslått innført merverdiavgift på omsetning av persontransporttjenester med en redusert merverdiavgiftssats på 12 prosent. For luftfarten ble det foreslått en særordning som innebærer at det ikke skal betales merverdiavgift på omsetning av tjenester som gjelder personbefordring med luftfartøy (merverdiavgiftssatsen er null). Det vises til proposisjonens kapittel 6.2.2.5.

Det framgår av budsjettavtalen at avtalepartene er blitt enige om at persontransporttjenester skal unntas fra merverdiavgiftsplikt. Dette betyr at det ikke skal beregnes utgående merverdiavgift av vederlaget som oppkreves for transporten og at det ikke gis fradragsrett for inngående merverdiavgift på anskaffelser til bruk i virksomheten. Dette tilsvarer dagens rettstilstand. Det framgår imidlertid av budsjettavtalen at persontransport med luftfartøy skal ha en ordning med nullsats. Dette er i samsvar med Regjeringens forslag. Dette betyr at disse virksomhetene (flyselskaper mv.) får fradragsrett for inngående merverdiavgift på anskaffelser til bruk i virksomheten, men at det ikke skal beregnes utgående merverdiavgift av omsetningen (merverdiavgiftssatsen er null).

På bakgrunn av at det nå skal innføres generell merverdiavgiftsplikt på omsetning av tjenester, må unntaket for persontransporttjenester framgå særskilt i merverdiavgiftsloven. En foreslår at unntaket for persontransporttjenester kan innarbeides på følgende måte med utgangspunkt i Regjeringens forslag, jf. Ot.prp. nr. 2 (2000-2001). Unntaket vil ikke gjelde for personbefordring med luftfartøy.

"Ny § 5 b første ledd nr. 5 skal lyde:

Tjenester som gjelder personbefordring. Unntaket gjelder likevel ikke for personbefordring med luftfartøy."

Dette innebærer at nummeringen i forslaget til ny § 5 b første ledd må korrigeres, det vil si at nr. 5 til 8 blir nye nr. 6 til 9.

På bakgrunn av forslaget fra Regjeringen om at persontransport skal omfattes av den generelle merverdiavgiftsplikten på omsetning av tjenester, ble det i Ot.prp. nr. 2 (2000-2001) også foreslått enkelte andre endringer i merverdiavgiftsloven. Dette var lovendringer som var nødvendige som følge av Regjeringens forslag om merverdiavgift på omsetning av persontransporttjenester. Det vises i den forbindelse til Regjeringens forslag om opphevelse av § 14 annet ledd nr. 5, forslag til § 14 nytt fjerde ledd og forslag til endring i §§ 16 første ledd nr. 4 første punktum og 22 første ledd nr. 3, se proposisjonens Del VI Merknader til lovteksten og lovutkastet.

Disse forslagene til endringer i merverdiavgiftsloven utgår som en følge av at omsetning av persontransporttjenester, med unntak av personbefordring med luftfartøy, skal unntas fra merverdiavgiftsplikt, jf. budsjettavtalens punkt 5.

Det er imidlertid fortsatt nødvendig å foreta endring i § 14 annet ledd nr. 5, slik bestemmelsen i dag lyder. Denne bestemmelsen sammenholdt med § 22 første ledd, avskjærer fradragsretten for inngående merverdiavgift på anskaffelser av varer og tjenester utelukkende til personbefordring, herunder personkjøretøy. Som nevnt i proposisjonens kapittel 7.2.4, er det foreslått merverdiavgiftsplikt på kjøreundervisning. For at kjøreskolenes anskaffelse og drift mv. av personkjøretøy til bruk i skolevirksomheten skal gis fradragsrett for inngående merverdiavgift, må bestemmelsen endres. Bestemmelsen må i tillegg endres slik at virksomheter som driver med personbefordring med luftfartøy, skal oppnå fradragsrett for inngående merverdiavgift på anskaffelser av varer og tjenester til bruk i denne virksomheten. På denne bakgrunn foreslås det følgende endringer i § 14 annet ledd nr. 5.

"§ 14 annet ledd nr. 5 annet avsnitt skal lyde:

Avgift skal ikke svares av personkjøretøy til bruk i yrkesmessig utleievirksomhet eller kjøreopplæring."

"§ 14 annet ledd nr. 5 nytt tredje avsnitt skal lyde:

Avgift skal heller ikke svares av varer og tjenester til bruk i virksomhet som nevnt i § 16 første ledd nr. 14. Dette gjelder ikke varer og tjenester til egen personbefordring."

Når det gjelder Regjeringens forslag til § 16 første ledd ny nr. 13 (nullsats for personbefordring med luftfartøy) kan denne lovteksten beholdes, jf. budsjettavtalens punkt 5, men nummeringen forskyves som følge av at Regjeringens forslag om å oppheve § 16 første ledd nr. 10 (ferging av kjøretøy) utgår. Begrunnelse for å oppheve sistnevnte bestemmelse bortfaller som en konsekvens av at persontransport skal unntas fra merverdiavgiftsplikt. Dette betyr at nullsatsordningen for omsetning av tjenester som gjelder ferging av kjøretøy videreføres, jf. budsjettavtalens punkt 5.

4. Alpinanlegg

Regjeringen har foreslått at omsetning av rett til å benytte lokaler, anlegg mv. for utøvelse av idrettsaktiviteter, for eksempel adgang til svømmehaller, treningsstudioer, tennisbaner, golfbaner mv. (billetter, årskort, heiskort, greenfee mv., ikke skal omfattes av avgiftsunntaket for fast eiendom, jf. forslaget til ny § 5 a annet ledd nr. 7. Dette betyr at slike tjenester etter Regjeringens forslag er avgiftspliktige med mindre slik omsetning skjer i regi av idrettslag. Det vises til Ot.prp. nr. 2 (2000-2001) kapittel 7.2.9.5 og 7.2.12.5 (se side 141 og 149).

Det framgår av budsjettavtalen at adgangsbilletter til alpinanlegg skal unntas fra merverdiavgiftsplikt.

Unntaket for persontransporttjenester kan anses også å omfatte transport i skiheiser, det vil si at det ikke skal svares merverdiavgift av omsetning av heiskort. Dette kan med andre ord innfortolkes i unntaksbestemmelsen for personbefordring. Unntaket for adgang til skianlegg må derfor ikke nevnes særskilt i lovteksten. Dette bør imidlertid særskilt nevnes i innstillingen under unntaket for persontransport.

Vi legger for øvrig til grunn at endringen mht. bruken av alpinanlegg ikke er ment å skulle innebære noen endringer i Regjeringens forslag til avgiftsplikt på bruk av lokaler, anlegg mv. for øvrig, for utøvelse av idrettsaktiviteter, jf. proposisjonens forslag til ny § 5a annet ledd nr.7. Dette innebærer eksempelvis at green-fee til golfbaner er unntatt hvis banen drives i regi av et idrettslag. Hvis det er et annet subjekt som driver golfbanen blir det derimot avgiftsplikt. Tilsvarende skal det beregnes merverdiavgift på omsetning av årskort mv. til idretts- eller helsestudioer som ikke drives i regi av idrettslag.

5. Overnattingstjenester

Regjeringen foreslo at det skal innføres merverdiavgift på romutleie i hotellvirksomhet mv., men med en redusert merverdiavgiftssats på 12 prosent, jf. forslag til ny § 5 a annet ledd nr. 1. Dette er et unntak fra Regjeringens forslag om at utleie av fast eiendom mv. skal være unntatt fra merverdiavgiftsplikt.

Som en følge av budsjettavtalen hvor det framgår at overnatting skal unntas, utgår forslag til ny § 5 a annet ledd nr. 1. Unntaket for romutleie i hotellvirksomhet mv. vil således framgå av bestemmelsens første ledd som er et generelt unntak for omsetning og utleie av fast eiendom. Dette tilsvarer dagens rettstilstand.

Dette innebærer at nummereringen i § 5 a annet ledd må korrigeres, det vil si at nr. 2 til 9 blir nye nr. 1 til 8.

På bakgrunn av forslaget fra Regjeringen om at romutleie i hotellvirksomhet mv. skal omfattes av den generelle merverdiavgiftsplikten på omsetning av tjenester, ble det i Ot.prp. nr. 2 foreslått enkelte andre endringer i merverdiavgiftsloven. Dette var lovendringer som var en konsekvens av forslaget om å innføre merverdiavgift på hotellovernattinger mv. Det vises i den forbindelse til Regjeringens forslag til § 14 nytt tredje ledd og forslag til endring i § 22 første ledd nr. 1, se proposisjonens Del VI Merknader til lovteksten og lovutkastet.

Disse forslagene til endringer i merverdiavgiftsloven utgår som en følge av overnattingstjenester skal unntas fra merverdiavgiftsplikt. Forslag til nytt § 14 nytt femte ledd utgår av samme grunn.

6. Formidlingstjenester

Regjeringen foreslo at formidlingstjenester som ytes av reisebyråer, turoperatører og andre reisearrangører blir merverdiavgiftspliktige. Regjeringen foreslo imidlertid at det innføres redusert merverdiavgiftssats på 12 prosent ved formidling av persontransport og romutleie i hotellvirksomhet mv. Det vises i den forbindelse til at det ble understreket betydningen av at det ikke innføres ordninger som skaper konkurransevridninger mellom disse virksomhetenes formidling av reiseprodukter og transportørenes og overnattingsbedriftenes virksomhet direkte overfor kundene.

Det framgår av budsjettavtalen at reisebyråer skal unntas fra merverdiavgiftsplikt. En legger til grunn at unntaket inngår som en del av unntaket for persontransporttjenester og overnattingstjenester. En antar derfor at reisebyråer kun skal unntas for den del av deres virksomhet som gjelder formidling av persontransporttjenester og overnattingstjenester. Et unntak for slike formidlingstjenester kan innarbeides på følgende måte med utgangspunkt i Regjeringens forslag:

"Ny § 5 b første ledd nr. 10 skal lyde:

Formidling av personbefordring og romutleie i hotellvirksomhet mv."

Unntaket innebærer at formidling av slike tjenester er unntatt fra merverdiavgiftsplikt. Dette vil for det første omfatte reisebyråers formidling av slike tjenester. Dette betyr eksempelvis at det ikke foreligger avgiftsplikt av den provisjon som belastes oppdragsgiverne. Det samme vil være tilfelle når reisebyråene tar direkte betalt av de i reisende i form av gebyrer for bestilling av slike reiser. På tilsvarende måte vil turoperatører og andre reisearrangører komme innenfor unntaket ved omsetning av slike formidlingstjenester.

7. Sirkus og fornøyelsesparker

Etter budsjettavtalen skal adgangsbilletter til sirkus og fornøyelsesparker omfattes av unntaket for persontransporttjenester fra 1. juli 2001. Forslaget innebærer en utvidelse av unntaket for kulturrelaterte tjenester.

Det legges til grunn at unntaket for fornøyelsesparker knyttes opp mot typiske reiselivsrelaterte tjenester. Lovteknisk passer ikke unntaket sammen med for eksempel unntaket for persontransport eller unntaket for omsetning eller utleie av fast eiendom (hotellovernatting). I stedet innarbeides bestemmelsen om fornøyelsesparker sammen med annen underholdningsvirksomhet. Det pekes imidlertid på at dette også medfører vanskelige avgrensninger, bl.a. mot tivoli og annen underholdningsvirksomhet. Det vises i den forbindelse til at omsetning av sirkusbilletter etter budsjettavtalen også skal unntas. Det synes samtidig naturlig at for eksempel adgangsbilletter til Nordkappplatået (et opplevelsessenter) unntas på lik linje med fornøyelsesparkene, når begrunnelsen for unntaket er knyttet opp mot unntaket for reiselivstjenester.

Forslaget begrenser unntaket for fornøyelsesparker til kun å gjelde omsetningen av adgangsbilletten, og ikke omsetning av andre avgiftspliktige varer eller tjenester i fornøyelsesparken.

"Forslaget til ny 5 b nr. 5 skal lyde:

Rett til å overvære teater-, opera-, ballett-, kino- og sirkusforestillinger, samt utstillinger i gallerier og museer. Unntaket omfatter også rett til å overvære konsert- eller idrettsarrangement, samt adgang til fornøyelsesparker o.l."

8. Nullsats for elbiler

Det framgår av budsjettavtalen at omsetning av elbiler skal ha nullsats. Det legges til grunn at dette fritaket gjelder omsetning av nye el-biler. Når det gjelder brukte kjøretøy, vises til lovens § 16 første ledd nr. 11.

Et slikt avgiftsfritak kan innarbeides i § 16 på følgende måte.

"§ 16 første ledd nr. 15 skal lyde:

Kjøretøy som bare bruker elektrisitet til framdrift"

Dette nødvendiggjør også en endring i lovens § 63 første ledd første pkt.

"§ 63 første ledd første pkt skal lyde:

Det skal ikke betales avgift ved innførsel av varer som nevnt i § 5 første ledd nr. 3, § 5 b første ledd nr. 4 bokstav d, § 16 første ledd nr. 7, 8, og 15 og § 17 første ledd nr. 1."

9. Lotterier

Etter budsjettavtalen skal unntaket for lotterier mv. og agenter/formidlere av lotteriene, også omfatte lotterientreprenører. Dette vil eksempelvis omfatte bingoentreoprenører og spilleautomatentreprenører eller andre som deltar i lotterivirksomhet på forretningsmessig grunnlag. I samsvar med Regjeringens forslag legges det opp til at formidling av lotteritjenester også skal være omfattet av unntaket. Etter budsjettavtalen slutter flertallet seg til Regjeringens forslag til ny § 5b første ledd nr. 6 i merverdiavgiftsloven, med følgende endringer.

"Ny § 5b første ledd nr. 6 i merverdiavgiftsloven skal lyde:

Lotteritjenester."

10. Investeringsavgift

Etter budsjettavtalen pkt. 7 er avtalepartene enige om å fjerne investeringsavgiften med virkning fra 1. januar 2002. Det ble videre lagt opp til at investeringsavgiftsloven skal vedtas opphevet samtidig med endringer i merverdiavgiftsloven med virkning fra 1. januar 2002, med unntak av lovens oppkrevingsbestemmelser som må gjelde så lenge det er nødvendig for å få innbetaling av siste termin 2001. Det fremmes følgende forslag til lov:

Forslag til lov om opphevelse av lov 19. juni 1969 nr. 67 om avgift på investeringer m.v.

I

Lov 19. juni 1969 nr. 67 om avgift på investeringer m.v. oppheves.

II.

Loven trer i kraft 1. januar 2002, med unntak av §§ 6 og 7 som oppheves fra det tidspunkt Kongen bestemmer.

Det tas forbehold om senere rettelser/suppleringer.

Med hilsen

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen