Historisk arkiv

19.11.2000 Spørsmål nr. 158, fra SVs stortingsgruppe, av 18.11.2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
19.11.2000
Vårt journalnr: 00/5070

Spørsmål nr. 158, fra SVs stortingsgruppe, av 18.11.2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Hvordan er beløpet knyttet til effektivisering av offentlige innkjøp beregnet?"

Svar:

Finansdepartementet har forelagt spørsmålet for Arbeids- og administrasjonsdepartementet, som har utarbeidet følgende svar:

"Innsparingen innen offentlig innkjøp er særlig knyttet til:

1. Felles bruk av ramme- og samkjøpsavtaler:
Eksempelvis utgjorde omsetningen over rammeavtalene i Statens forvaltningstjeneste/Statskjøp i 1999 om lag 2,6 mrd. kroner for statsforvaltningen alene. Det er forsiktig anslått at gevinstene ved disse avtalene var på 3 - 5 prosent, dvs. 75 -130 mill. kroner på årsbasis. Gevinstene ligger både i større rabatter og raskere og enklere anskaffelsesprosedyrer.

2. Forventede gevinster av e-handelsprogrammet, herunder elektronisk markedsplass for innkjøp i offentlig sektor. Markedsplassen forventes å være operativ i slutten av 2001, slik at det i dette beløpet ikke er beregnet gevinster fra denne i 2001. Når denne er operativ, er det anslått et ytterligere gevinstpotensiale på 3 - 5 prosent av det som omsettes over markedsplassen.

3. Kompetanseheving ved bl.a. opplæring, veiledning og rådgivning innen offentlige innkjøp (inkl. Statlig leverandørforum og Statlig innkjøperforum). Fellesinnsatsen på dette området er styrket og vil på noe lengre sikt gi gevinster i form av mer effektive innkjøp og utnyttelse av rabattstrukturer.

Konklusjon: For å gi virksomhetene incitamenter til videre effektivisering av innkjøpsfunksjonen er ikke hele gevinstpotensialet trukket inn. På dette grunnlag er det lagt til grunn en besparelse på 75 mill. kroner som bør være realiserbar i 2001. I tillegg kommer positive virkninger overfor næringslivet for de leverandører som får en mer rasjonell omsetning og styrket konkurranseevne."