Historisk arkiv

19.11.2000 Svar på spm. 68-71 fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe av 18.11.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, prisstigningseffekt mv.

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/5068

Spørsmål nr. 68-71, fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe, av 18.11., vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

Spørsmål 68:

"Hvilken prisstigningseffekt beregnes isolert av å tilføre 1,25 mrd. kr. mer til drift ved å tilføre 1,25 mrd. "under streken" til pensjonsforpliktelser?"

Svar:

I budsjettforliket er det forutsatt at kommunesektoren kompenseres for økte pensjonsavsetninger som følge av endringer i etterlattepensjoner. Størrelsen på disse pensjonsinnbetalingene er av Kommunenes Sentralforbund anslått til 1^1 mrd. kroner. Det er imidlertid fortsatt usikkerhet knyttet til hvor store de faktiske innbetalingene vil bli. Regjeringen må derfor komme tilbake med et konkret forslag til bevilgning når dette er nærmere avklart, innenfor en ramme av 1^1 mrd. kroner.

En økning på inntil 1^1 mrd. kroner i overføringene til kommunesektoren vil bli utgiftsført på statsbudsjettet på linje med andre ordinære utgifter, dvs. "over streken". Dette innebærer at den olje-, rente- og aktivitetskorrigerte budsjettbalansen svekkes tilsvarende. Kommunenes avsetninger til pensjonsformål kan imidlertid betraktes som en form for tvangssparing. Økte pensjonsavsetninger innebærer dermed isolert sett lavere aktivitet i kommunesektoren. Kompensasjon over statsbudsjettet vil motvirke denne negative impulsen, slik at aktiviteten i kommunesektoren totalt sett opprettholdes.

Virkningen av å dekke opp de økte pensjonsforpliktelsene antas i seg selv ikke å gi noen prisstigningseffekter. Virkningen av en mer generell vekst i kommunenes aktivitet bl.a. på konsumprisene er belyst i avsnitt 3.2.5 i Nasjonalbudsjettet 2001 i figur 3.4.B.

Samlet sett innebærer tiltakene i budsjettavtalen om lag uendret, eller marginalt lavere, gjennomsnittlig konsumprisvekst i 2001 i forhold til anslaget i NB2001 (2^3 pst.). De endringene i budsjettet som har størst betydning for prisveksten i 2001, er økningen i den generelle momssatsen på 1 prosentenhet fra 1. januar og lavere matmoms fra 1. juli. Alt i alt vil prisveksten de første månedene i 2001 bli noe høyere enn lagt til grunn i anslagene i NB2001. Til gjengjeld vil konsumprisveksten (på 12-måneders basis) senere i året falle, når redusert matmoms fra 1.7.2001 får effekt.

Spørsmål 69:

"Hvorledes skal beløpet 1,25 mrd. kr. til pensjonsforpliktelser til kommunene posteres?"

Svar:

Det legges opp til at kommuner og fylkeskommuner isolert sett blir kompensert for økte pensjonsforpliktelser gjennom inntektssystemet. Regjeringen vil komme nærmere tilbake til den konkrete fordelingsnøkkelen. Det vises for øvrig til svar på spørsmål 68.

Spørsmål 70:

"Hva er den isolerte prisstigningseffekten av den foreslåtte økning i momsen fra 23 til 24%?"

Svar:

Den isolerte prisstigningseffekten av å øke den generelle momssatsen fra 23 til 24 pst. kan anslås til 0,7 prosent i 2001. Det er da forutsatt at avgiftsøkningene får fullt gjennomslag i forbuksprisene.

Spørsmål 71:

"Hva er den isolerte prisstigningseffekten av utvidelsen av merverdiavgiftspliktige virksomheter slik dette fremkommer i avtalen?"

Svar:

Regjeringens opprinnelige forslag til momsreform innebar et negativ bidrag til konsumprisveksten på 0,1 prosentpoeng i 2001 og ytterligere 0,1 prosentpoeng i 2002.

I forhold til Regjeringens opprinnelige forslag innebærer budsjettavtalen følgende endringer:

  • Persontransport, overnatting, reisebyråer, fornøyelsesparker, sirkus og alpinanlegg unntas fra momssystemet.
  • Null-sats på ferging av kjøretøyer beholdes.
  • Kompensasjon til busser, jernbane, ferger og syketransport reverseres, siden disse ikke inkluderes i momssystemet.
  • Momskompensasjon på kjøtt reverseres.
  • Avgiften på brennevin reduseres ikke, slik det opprinnelig ble forslått.

Disse endringene summerer seg opp til en lettelse på knapt 100 mill. kroner, med en samlet priseffekt tilnærmet lik null.

Når det gjelder de samlede virkningene på prisstigningen av alle elementene som ligger inne i budsjettavtalen, vises det til svar på spørsmål 68. Virkningen av forslaget om å endre den generelle momssatsen er besvart i spørsmål 70. Endringene i matmomsen fra 1.7.2001 anslås å redusere i prisstigningen med 0,6-0,7 prosentpoeng i 2001 og ytterligere 0,7-0,8 prosentpoeng i 2002. For året 2001 sett under ett vil priseffektene av hhv. økningen i den generelle momssatsen og lavere matmoms om lag motvirke hverandre.

VEDLEGG