Historisk arkiv

19.11.2000 Svar på spm. 82 og 83 fra Høyres stortingsgruppe av 18.11.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, kommunene, investeringsavgift

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/5067

Spørsmål nr. 82 og 83 fra Høyres stortingsgruppe, av 18.11., vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

Spørsmål nr. 82, fra Høyres stortingsgruppe, av 18.11., vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Forlikspartnerne gir kommunene 1,25 mrd. kroner som kompensasjon for endringer barne- og etterlattepensjoner. Er det ikke slik at kommunene uansett ville måtte foreta disse avsetningene, og at denne bevilgningen derfor innebærer en svekkelse av stramheten i statsbudsjettet med 1,25 mrd. kroner sammenlignet med forslaget fra Regjeringen?"

Svar:

I budsjettforliket er det forutsatt at kommunesektoren kompenseres for økte pensjonsavsetninger som følge av endringer i etterlattepensjoner. Størrelsen på disse pensjonsinnbetalingene er av Kommunenes Sentralforbund anslått til 1^1 mrd. kroner. Det er imidlertid fortsatt usikkerhet knyttet til hvor store de faktiske innbetalingene vil bli. Regjeringen vil derfor komme tilbake med et konkret forslag til bevilgning når dette er nærmere avklart, innenfor en ramme av 1^1 mrd. kroner.

En slik økning på 1^1 mrd. kroner i overføringene til kommunesektoren innebærer at den olje-, rente- og aktivitetskorrigerte budsjettbalansen svekkes tilsvarende. Kommunenes avsetninger til pensjonsformål kan imidlertid betraktes som en form for tvangssparing. Økte pensjonsavsetninger innebærer dermed isolert sett lavere aktivitet i kommunesektoren. Kompensasjon over statsbudsjettet vil motvirke denne negative impulsen, slik at aktiviteten i kommunesektoren totalt sett opprettholdes.

Spørsmål 83:

" Investeringsavgiften skal fjernes først fra 1.1.2002. Hvordan vil dette påvirke investeringsnivået i 2001, sammenlignet med anslagene i Nasjonalbudsjettet?"

Svar:

Forslaget om å fjerne investeringsavgiften fra 1.1.2002 vil isolert sett kunne bidra til en viss reduksjon i nivået på investeringene i 2001, ved at investeringer utsettes til 2002. Omfanget på slike forskyvninger begrenses av størrelsesen på avgiftsinnsparingen for bedriftene, samt kostnaden ved å utsette nødvendige investeringer.

VEDLEGG