Historisk arkiv

19.11.2000 Svar på spm. nr. 162 fra SV, av 18.11

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, SO2-utslipp, avgiftskutt

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/005070

Spørsmål nr. 162, fra SVs stortingsgruppe, av 18. november 2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Det vises til pkt. 15 og 16. Hva er forventa økning i SO2-utslipp som følge av avgiftskuttene som beskrives her?"

Svar:
Ingen av de foreslåtte tiltakene under pkt. 15 og 16 i budsjettavtalen vil få vesentlig betydning for svovelutslippene på kort eller lengre sikt.

Lavere elektrisitetspriser for industrien vil ikke ha noen direkte virkning på svovelutslippene. Dette skyldes at verken produksjon eller forbruk av kraft bidrar direkte til svovelutslipp i Norge.

Fjerningen av den ekstraordinære svovelavgiften på 26 øre pr. liter for diesel med høyere svovelinnhold enn 0,005 pst. fra 1. juli 2001 blir gjort samtidig som reduksjonen i dieselavgiften med 32 øre pr. liter kun gjøres gjeldende for diesel med opp til 0,005 pst. svovelinnhold. Dette er en teknisk omlegging som bidrar til at prisforskjellen mellom lavsvovlet og høysvovlet diesel øker fra 26 til 32 øre pr. liter. Økt prisforskjell bidrar til enda høyere sannsynlighet for at det kun er diesel med svovelinnhold under 0,005 pst. som blir levert til det norske markedet.

Halveringen av den lave satsen i svovelavgiften kunne prinsipielt sett hatt betydning for svovelutslippene på lengre sikt. På lengre sikt kunne denne reduksjonen gjort det mindre lønnsomt å investere i renseanlegg for å redusere svovelutslippene. Dette gjelder i første rekke for ferrolegerings- og karbidindustrien. Tiltaksanalyser fra Statens forurensningstilsyn kan tyde på at det kan renses om lag 2,5 - 3 tusen tonn SO 2-utslipp for marginalkostnader mellom 3 og 6 kroner pr. kg. På kort sikt vil ikke avgiftsreduksjonen i 2001 få noen virkning på SO 2-utslippene, da det er tidkrevende å innføre rensetiltak i den berørte delen av prosessindustrien.

Svovelutslippene er imidlertid omfattet av en ny internasjonal avtale om langtransporterte forurensninger, jf. St.prp. nr. 87 (1999-2000). I henhold til denne avtalen er Norge forpliktet til å redusere svovelutslippene ytterligere fram mot 2010 (Gøteborgprotokollen). Regjeringen vil iverksette nødvendige tiltak slik at denne avtalen blir oppfylt. Dette gjelder tiltak både overfor den delen av industrien som er berørt av svovelavgiften, og tiltak overfor andre utslippskilder. Over tid vil derfor ikke endringen i svovelavgiften i 2001 få betydning for Norges samlede SO 2-utslipp. Det vil bli gitt en nærmere beskrivelse av utvikling i utslipp og bruk av virkemidler overfor langtransporterte forurensninger i stortingsmeldingen om Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand. Videre vil det bli lagt fram nye langsiktige framskrivinger av utslipp til luft i Langtidsprogrammet 2002-2005.

VEDLEGG