Historisk arkiv

19.11.2000 Svar på spm. nr. 54 fra FRP, av 18.11

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, utbytteskatt mht, uttapping av EK i bedrifter

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/5068

Spørsmål nr. 54, fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe, av 18.11.2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Hvilke konsekvenser beregnes eller kan beskrives av dep. av forslaget til utbytteskatt mht. uttapping av EK i bedrifter, skattefri tilbakebetaling av deler av aksjekapital og tilpasning til bunnfradraget slik at utbyttet som utbetales vil begrenses til under 10.000 for de aller fleste aksjonærer? Hvor mange selskaper har meldt avvikling pr. 18.11.00, og hvilke beløp dreier det seg om?"

Svar:
Mulige endringer i utbytter og egenkapital som følge av en ekstra skatt på utbytter er vurdert i St.prp. nr. 1 (2000-2001) side 34-35. Som det framgår gir ekstraskatten motiver til å holde tilbake overskudd. Det vil isolert sett styrke egenkapitalen i selskapene. På den annen side kan innbetalt aksjekapital utbetales uten ekstra skattlegging, slik at enkelte selskaper kan velge dette fremfor utdeling av utbytter. Det er imidlertid ikke sannsynlig at utbetaling av innbetalt aksjekapital vil oppveie for redusert utbetaling av utbytte.

Innføringen av et bunnfradrag på 10 000 kroner vil i liten grad endre på dette bildet. Basert på tidligere års statistikk vil godt under 10 pst. av samlede utbytter bli skjermet for ekstra skatt som følge av dette bunnfradraget. Hovedtyngden av utbyttene utgjøres av store utbytter langt over 10 000 kroner, og det er vanskelig å se at bunnfradraget skulle åpne for særlig store tilpasningsmuligheter i disse tilfellene.

Informasjon om avvikling av selskaper må innhentes fra Brønnøysundsregisteret, og det vil derfor måtte ta noe tid å besvare det siste spørsmålet. Det er videre ønskelig med en nærmere avgrensning av hvilket tidsrom en skal studere og av hvilke beløp en er ute etter.

VEDLEGG