Historisk arkiv

19.11.2000 Svar på spm. nr. 61 fra FRP, av 18.11

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, bygging og påkosting av næringsbygg

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/5066

Spørsmål nr. 61, fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe, av 18. november, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Hvor stor nedgang i bygging og påkosting av næringsbygg ligger til grunn for beregningen av den påløpte merinntekt på 1600 mill.kr.? Er det for beregningen antatt at konjunkturavgiften skal vedvare utover 2001, og i så fall hvor mye lenger?

Kan departementet herunder gi en defininsjon av næringsbygg og forretningsbygg, og gi et estimat på i hvilken grad forskjellen dem imellom påvirker beregningen av den påløpte merinntekt?

Hvilken sammenheng er det mellom fremtidig bortfall av investeringsavgift og innføring av konjunkturavgift på næringsbygg?"

Svar:
Den foreslåtte konjunkturavgiften på 10 pst. skal gjelde for erverv og påkostninger i næringsbygg fra og med 1. januar 2001, der investeringene er gjort i henhold til bindende kontrakt etter 18. november. For den nærmere avgrensningen av avgiftsgrunnlaget vises til brev av 18. november fra Finansdepartementet til Stortinget med lovteknisk bistand knyttet til St.prp. nr. 1 (2000-2001) Skatte-, avgifts- og tollvedtak.

I provenyanslaget er det tatt hensyn til at konjunkturavgiften ikke vil gjelde for alle investeringene i næringsbygg som påløper i 2001. Dette skyldes følgende tre forhold:

  • En betydelig del av byggeaktiviteten i 2001 er knyttet til byggekontrakter inngått før 18.11.2000.
  • Det kan ta noe tid fra kontraktsinngåelse til igangsetting av byggeaktiviteter, noe som medfører at provenyet fra første del av 2001 kan være relativt lav.
  • Konjunkturavgiften vil kunne føre til reduserte investeringer.

Departementet har skjønnsmessig lagt til grunn at summen av de tre ovennevnte virkningene til sammen gjør at nærmere halvparten av alle investeringene i driftsbygg som påløper i 2001 ikke vil bli omfattet av den foreslåtte konjunkturavgiften. I Nasjonalregnsskapsstatistikken er investeringene i driftsbygg anslått til 30 mrd. kroner i 2001. På denne bakgrunn har departementet anslått at provenyvirkningen av en konjunkturavgift på 10 pst. vil utgjøre i størrelsesorden 1,5-1,7 mrd. kroner påløpt, med et punktanslag på 1,6 mrd. kroner i 2001.

I provenyanslaget er det tatt utgangspunkt i at konjunkturavgiften skal gjelde ut 2001, men utover dette er det ikke tatt hensyn til hvor lenge avgiften skal gjelde.

Det er ingen spesiell sammenheng mellom den foreslåtte konjunkturavgiften for 2001 og bortfallet av investeringsavgiften f.o.m. inntektsåret 2002. Virkningen av investeringsavgift for næringsbygg (t.o.m. 2001) avhenger for øvrig av flere forhold. For det første må byggherren være innenfor merverdiavgiftssystemet og dermed ha fradragsrett for den (inngående) merverdiavgiften som generelt betales ved byggearbeider. Investeringsavgiften er i praksis en begrensning av denne fradragsretten. For det andre må det ikke være bransjemessige eller andre unntak fra investeringsavgift i det enkelte tilfellet. I praksis er det flere slike unntak. Disse forholdene gjør at grunnlaget for den foreslåtte konjunkturavgiften er vesentlig bredere grunnlag enn den gjeldende investeringsavgiften.

VEDLEGG