Historisk arkiv

20.10.2000 Spørsmål nr. 58, fra SVs stortingsgruppe, av 13.10.2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
20.10.2000
Vårt journalnr: 00/4525

Spørsmål nr. 58, fra SVs stortingsgruppe, av 13.10.2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001.

"Hva blir budsjettvirkningen av en statlig toppfinansiering for særlig ressurskrevende brukere av kommunale tjenester, der en forutsetter en kommunal egenandel til 600 000 og en statlig finansiering på 100% av kommunale utgifter utover dette?"

Spørsmålet er forelagt Kommunal- og regionaldepartementet, som svarer følgende:

"Bevilgningen til dette formålet ville bli ca. 1 mrd. kr med utgangspunkt i det antall særlig ressurskrevende brukere kommunene oppgir å ha ansvaret for og de anslåtte utgifter forbundet med å gi disse et tilbud i 2001. Beregningen bygger på grove anslagsberegninger der alle kommunene er medregnet. I beregningen er det trukket fra midler som er tildelt gjennom andre tilskuddsordninger.

Dagens finansieringsordning innenfor skjønnstilskuddet representerer en form for toppfinansiering, men det stilles krav til en gradert kommunal egenfinansiering også for beløp som overstiger 600 000 kr. Dersom staten skal dekke alle kommunale utgifter utover 600 000 kr, og ikke foreta en faglig skjønnsmessig vurdering av forhold som kommunestørrelse og kommuneøkonomi, mister kommunene noe av incitamentet til å etablere kostnadseffektive tjenestetilbud. Dette vil kunne gi svært kostbare løsninger i kommunene. Det kan likeledes gi en utilsiktet vekst i antallet særlig ressurskrevende brukere.

I sum bidrar dette til stor usikkerhet om de budsjettmessige konsekvensene ved en ren statlig toppfinansieringsløsning. Departementet antar derfor at bevilgningsbehovet ved en ren statlig toppfinansieringsløsning vil bli større enn det anslaget på 1 mrd. kr isolert skulle tilsi."