Historisk arkiv

20.10.2000 Svar på spm. nr. 37 fra Venstre av 19.10.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

"Hvordan vil regjeringens forslag til utvidelse av merverdiavgifts- grunnlaget slå ut for alternative medisinske tjenester i forhold til tradisjonelle helsetjenester ?"

FinansdepartementetVårt journalnr: 00/4539

24.10.00

Spørsmål nr. 37, fra Venstres stortingsgruppe, av 19.10, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Hvordan vil regjeringens forslag til utvidelse av merverdiavgifts- grunnlaget slå ut for alternative medisinske tjenester i forhold til tradisjonelle helsetjenester ?"

Svar:

Som det fremgår av Ot. prp. nr. 2 (2000-2001) side 108 og 109 er det de helsetjenester som omhandles i folketrygdlovens refusjonsbestemmelser kap. 5, som i utgangspunktet er foreslått unntatt. Unntaket for helsetjenester vil således omfatte undersøkelse og behandling hos lege, tannlege, psykolog, fysioterapeut, kiropraktor, logoped og audiopedagog, prøver og undersøkelser ved private medisinske laboratorier og røntgeninstitutter, samt veiledning i familieplanlegging og kontroll -undersøkelser under svangerskap i godkjent helsestasjon. Det stilles i denne sammenheng ikke krav om at tjenesteyter har avtale med kommune eller fylkeskommune om driftstilskudd til privat praksis.

I proposisjonen understrekes imidlertid at henvisningen til folketrygdloven ikke er avgrenset til bare å gjelde disse tjenestene og at visse former for forebyggende og rehabiliterende tjenester kan bli ansett som helsetjeneste. For at andre tjenester enn de som følger av folketrygdens refusjonsbestemmelser skal omfattes av unntaket, må det stilles strenge krav, f.eks. at tjenesten utføres av autorisert helsepersonell.

Departementet vil, i samarbeid med helsemyndighetene, vurdere om det er behov for å innta de nærmere avgrensninger i forskrift.