Historisk arkiv

20.11.2000 Budsjettavtale for statsbudsjettet 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Budsjettavtale for statsbudsjettet 2001 - teknisk bistand - St. prp. nr. 1 (2000-2001) Skatte-, avgifts- og tollvedtak

Arbeiderpartiets Stortingsgruppe

Stortinget

Karl Johans gate 22

0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

00/3615 SA

20 .11.2000

Budsjettavtale for statsbudsjettet 2001 – teknisk bistand – St. prp. nr. 1 (2000-2001) Skatte-, avgifts- og tollvedtak

Det vises til inngått budsjettavtale mellom Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre. Nedenfor følger forslag til utforming av konkrete vedtak i forslagene om skatt.

Det vises for øvrig til teknisk bistand i forbindelse med endringene i forhold til forslagene i Ot.prp. nr. 1 (2000-2001) Skatte- og avgiftsopplegget 2001 – Lovendringer.

Pkt. 12Nytt system for beskatning av nærings- og kapitalinntekter med virkning fra og med inntektsåret 2002

Budsjettavtalens punkt om nytt skattesystem fra og med inntektsåret 2002, kan gjennomføres ved følgende forslag til plenarvedtak:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til et nytt system for beskatning av nærings- og kapitalinntekter med virkning fra og med inntektsåret 2002. Reformen legges frem senest sammen med statsbudsjettet fra 2002. Systemet skal bygge på følgende prinsipper:

  1. en mer rettferdig fordeling
  2. nøytralitet mellom ulike investerings-, finansierings- og virksomhetsformer
  3. en effektiv beskatning av kapitalinntekter
  4. en tilnærming mellom beskatningen av kapital og arbeid slik at delingsmodellen dermed blir avviklet.

Den midlertidige utbytteskatten faller bort ved overgangen til det nye skattesystemet for 2002."

Pkt. 14Endringer i skattelovens regler om gjelds- og gjeldsrentefordeling mellom Norge og utlandet

Budsjettavtalens punkt om endringer i skattereglene om gjelds- og gjeldsrentefordeling kan gjennomføres ved følgende forslag til plenarvedtak:

"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endringer i skattelovens regler om gjelds- og gjeldsrentefordeling mellom Norge og utlandet, med virkning fra og med 2000 for etterskuddspliktige og 2001 for forskuddspliktige. Endringen forutsettes å avskjære fradragsretten for gjeldsrenter og gjeld når skattyter har fast eiendom eller utøver virksomhet i utlandet som er unntatt fra skattlegging i Norge etter overenskomst med fremmed stat. Videre innføres full fradragsrett for gjeldsrenter og gjeld når skattyter har inntekt og formue i utlandet som er skattepliktig Norge. Som følge av utvidet fradragsrett for gjeld, oppheves regelen i skatteloven § 2-1 syvende ledd andre setning og § 2-2 sjette ledd andre setning om at formue i fast eiendom og anlegg med tilbehør i utlandet er unntatt fra formueskatt i Norge."

Økning av ligningstakst

Forslaget om økning av ligningstaksten med 15 pst. fordrer ikke eget plenarvedtak. Det bør imidlertid fremgå av merknadene i innstillingen til St.prp. nr. 1 Skatte- avgifts- og tollvedtak at komitemedlemmene fra partiene går inn for at ligningstaksten skal øke med 15 pst.

Med hilsen

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen