Historisk arkiv

20.11.2000 Svar på spm. nr. 78 fra FRP av 19.11. - RISK beløp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

FinansdepartementetVårt journalnr: 00/5128

Spørsmål nr. 78, fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe, av 19. november 2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Vi viser til vårt spørsmål nr. 54 og deres svar av 19.11.00 med ref.nr. 2000/5068 MFA. I deres svar bes det om en presisering av tidsrom og beløp. Egnet tidspunkt vil være inneværende år (for så vidt er det tilstrekkelig mellom 1.1 og 25.9), og beløpene vi er på jakt etter er samlet akkumulert positivt RISK-beløp

Ved meldt avvikling innen fristen som er foreslått av departementet, har departementet vurdert behovet for skjønnsavgrensninger i forhold til saksbehandling i Brønnøysundregistrene? (Eksempel: hvis et selskap har meldt avvikling i god tid til Brønnøysundregisteret, men likevel kommer "på gal side" av 25.9. som følge av saksbehandlingstid i registeret, skal eierne likevel lastes skattemessig for dette?)"

Svar:

Det antas at 25. september er feilskrift for 5. september, som er det foreslåtte virkningstidspunktet for endringene i utbytte- og RISK-reglene ble foreslått til 5. september.

RISK-beløpene fastsettes pr. 31.12 hvert år. Departementet har derfor ikke informasjon om akkumulerte RISK-beløp for selskaper som er likvidert i perioden 1. januar til 5. september i år.

Når det gjelder virkningstidspunktet for bl.a. endring av RISK-reglene når det gjelder likvidasjon, har departementet i brev av i dag til finanskomiteen uttalt følgende:

"Regjeringens forslag om halvering av godtgjørelse ved utbytteutdeling og halvering av RISK ved likvidasjon, innløsning av enkeltaksjer og salg av aksjer til selskapet ble foreslått å tre i kraft straks med virkning fra og med 5. september 2000. Samme virkningstidspunkt forutsettes etter budsjettavtalen.

En lovendring vedrørende inntektsskatt trer i kraft for inntekter som er innvunnet fra og med det vedtatte virkningstidspunktet. For ordinære utbytter etter aksjeloven vil det være når utbyttet er besluttet utdelt. Det er også presisert i proposisjonsteksten.

Det skatterettslige utbyttebegrepet omfatter også andre utdelinger fra selskapet enn det som anses som utbytte etter aksjeloven/allmennaksjeloven. Det gjelder utdeling av ikke-innbetalt aksjekapital ved nedsettelse av aksjenes pålydende og kontantvederlag ved fusjon og fisjon. I proposisjonsteksten omtales ikke virkningstidspunktet i slike tilfeller.Virkningstidspunktet for forslagene om halvering av RISK ved innløsning av enkeltaksje og likvidasjon og ved salg av aksjer til selskapet er heller ikke omtalt.

Hvilke gevinster/utbytter som anses å falle inn under de nye reglene, vil måtte vurderes ut fra en tolkning av når gevinsten/utbytte skal anses innvunnet. Når det gjelder tilbakesalg av egne aksjer, vil dette være når det er inngått en bindende avtale som salget. Endringen får dermed virkning for tilbakesalg på grunnlag av avtale inngått 5. september eller senere. I andre tilfeller, som innløsning av enkeltaksjer, likvidasjon og tilleggsvederlag ved fisjon/fusjon, er det mer usikkert når innvinningstidspunktet må anses å være. Etter mitt syn bør endringene ikke få virkning for transaksjoner som selskapets generalforsamling har vedtatt før 5. september. Jeg legger derfor til grunn at endringene når det gjelder utbetaling i forbindelse med kapitalnedsettelse, enten i form av gevinst ved innløsning av enkeltaksje eller i form utbytte ved nedskriving av aksjens pålydende skal ha virkning for kapitalnedsettelse som er vedtatt av generalforsamlingen etter aksjeloven/allmennaksjeloven § 12 –1 før 5. september.

For gevinst ved likvidasjon bør endringen ha virkning i de tilfeller generalforsamlingen har vedtatt oppløsning av selskapet etter al./aal. § 16-1 før 5. september. For kontantvederlag ved fusjon bør endringen ha virkning i de tilfeller selskapenes generalforsamlinger har vedtatt fusjon etter al/aal § 13-4 før 5. september og tilsvarende for fisjon bør endringen ha virkning i de tilfeller generalforsamlingen har vedtatt fisjon etter al/aal § 14-6 før 5. september.

Jeg foreslår at ovennevnte presiseres i merknadene i innstillingen."