Historisk arkiv

20.11.2000 Svar på spm.nr. 152 fra SVs stortingsgruppe, av 18.11.00

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, vurdering av hvordan forliket vil påvirke budsjettindikatoren

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/5070

Spørsmål nr. 152, fra Sosialistisk venstrepartis stortingsgruppe, av 18.11., vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Kan Finansdepartementet gi en vurdering av hvordan forliket vil påvirke budsjettindikatoren, rentenivå og inflasjon? Det bes spesielt om en vurdering av effekten på presset i arbeidsmarkedet."

Svar:

I budsjettforliket er det forutsatt at kommunesektoren kompenseres for økte pensjonsavsetninger som følge av endringer i etterlattepensjoner. Størrelsen på disse pensjonsinnbetalingene er av Kommunenes Sentralforbund anslått til 1^1 mrd. kroner. Det er imidlertid fortsatt usikkerhet knyttet til hvor store de faktiske innbetalingene vil bli. Regjeringen må derfor komme tilbake med et konkret forslag til bevilgning når dette er nærmere avklart, innenfor en ramme av 1^1 mrd. kroner.

En slik økning på 1^1 mrd. kroner i overføringene til kommunesektoren innebærer at den olje-, rente- og aktivitetskorrigerte budsjettbalansen svekkes tilsvarende. Kommunenes avsetninger til pensjonsformål kan imidlertid betraktes som en form for tvangssparing. Økte pensjonsavsetninger innebærer dermed isolert sett lavere aktivitet i kommunesektoren. Kompensasjon over statsbudsjettet vil motvirke denne negative impulsen, slik at aktiviteten i kommunesektoren totalt sett opprettholdes.

Øvrige utgiftsøkninger i budsjettet er foreslått dekket inn. Budsjettet for 2001 virker etter dette samlet sett fortsatt om lag nøytralt på økonomien. På denne bakgrunn vil budsjettforliket i liten grad påvirke arbeidsmarkedet.

Tiltakene i budsjettavtalen innebærer samlet sett om lag uendret, eller marginalt lavere gjennomsnittlig konsumprisvekst i 2001 i forhold til anslaget i NB2001 (2^3 pst.). De endringene i budsjettet som har størst betydning for prisveksten i 2001, er økningen i den generelle momssatsen på 1 prosentenhet fra 1. januar og lavere matmoms fra 1. juli. Alt i alt vil prisveksten de første månedene i 2001 bli noe høyere enn lagt til grunn i anslagene i NB2001. Til gjengjeld vil konsumprisveksten (på 12-måneders basis) senere i året falle, når redusert matmoms fra 1.7.2001 får effekt.

Samlet sett er det ikke grunn til å regne med at budsjettforliket vil ha noen betydning for rentenivået, sammenliknet med Regjeringens forslag.

VEDLEGG