Historisk arkiv

23.05.2000 Forslag om frita kabelkraner for investeringsavgift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Dokument nr. 8:61 (1999-2000) - forslag fra stortingsrepresentantene Bjørn Hernæs og Kjellaug Nakkim om å frita kabelkraner fra investeringsavgift

Stortinget
finanskomiteen
Karl Johans gate 22
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

00/2254 SA

23.5.2000

Dokument nr. 8:61 (1999-2000) - forslag fra stortingsrepresentantene Bjørn Hernæs og Kjellaug Nakkim om å frita kabelkraner fra investeringsavgift

Det vises til brev av 11. mai 2000 fra Finanskomiteen hvor det bes om min uttalelse til dokument 8:61.

Det er riktig som forslagsstillerne hevder at kabelkraner etter avgiftsmyndighetene vurdering ikke er omfattet av § 11 i Stortingets plenarvedtak. Det følger av St.prp. nr. 1 (1995-96) Skatte- og avgiftsvedtak at hogstutstyr til bruk for felling, kvisting, kapping og lignende var ment omfattet av fritaksordningen. Kabelkraner er etter departementets syn ikke til bruk for verken felling, kvisting eller kapping.

Jeg er enig med representantene Bjørn Hærnes og Kjellaug Nakkim i at det kan virke tilfeldig at kabelkraner er fritatt fra investeringsavgift. Jeg vil imidlertid påpeke at jeg generelt er skeptisk til at det innføres ytterligere fritak fra investeringsavgiften. Det foreligger som kjent en rekke fritak for investeringsavgiften begrunnet i ulike hensyn. Disse hensynene kan være motstridende. Fritakene skaper en rekke kunstige og tilfeldige avgrensninger. For mange anskaffelser er således spørsmålet om det skal beregnes investeringsavgift eller ikke, komplisert. Innføring av flere fritak vil gjøre systemet enda mer uoversiktlig og ytterligere vanskeliggjøre en forsvarlig håndtering av dette både for de næringsdrivende og for avgiftsmyndighetene.

Når det gjelder kabelkraner vil jeg imidlertid orientere om at driftsmidler hovedsakelig til bruk i jordbruk og skogbruk i dag er fritatt for investeringsavgift når anskaffelsene gjøres av registreringspliktige næringsdrivende i jordbruk, husdyrhold, hagebruk, gartneri og skogbruk (primærnæringene), jf. Stortingets plenarvedtak § 4. Fritaket er nærmere regulert i F113. Med hovedsakelig menes etter fast og langvarig praksis 80 prosent.

Finansdepartementet har nettopp hatt forslag om en endring av forskrift av 25. februar 1999

om avgrensing av fritak for investeringsavgift på driftsmidler mv. til bruk i jordbruk, husdyrhold, hagebruk, gartneri og skogbruk ( F 113) på høring. Høringsfristen gikk ut 10. april 2000. Forslaget gikk ut på en utvidelse av investeringsavgiftsfritaket for jord og skogbruk slik at også relevante anskaffelser til bruk i entreprise- og utleievirksomhet, når dette er avgiftspliktiges hovednæring, omfattes. Departementet antar at kabelkraner anskaffet av skogsentreprenører vil omfattes av forskriftsendringen.

Anskaffelser foretatt av andre næringsdrivende for enterprise og utleievirksomhet til bruk i primærnæringene er ikke omfattet av forskriften. Anskaffelse som leases ut til primærnæringene er imidlertid omfattet av forskriften, jf. § 8.

Ovennevnte endring av F113 vil medføre at alle driftsmidler, også kabelkraner, skogsentreprenører anskaffer vil bli fritatt for investeringsavgift, forutsatt at anskaffelsene er hovedsakelig til bruk i primærnæringene og vilkårene for øvrig er oppfylt. Jeg legger til grunn at hovedsakelighetsvilkåret i tilfellene forslagsstillerne sikter til vil være oppfylt.

Ved en endring av F 113 vil det ikke være nødvendig med en endring av Stortingets årlige plenarvedtak.

Med hilsen


Karl Eirik Schjøtt-Pedersen