Historisk arkiv

23.05.2000 Spørsmål nr. 20, fra Høyres stortingsgruppe, av 16.5.2000, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
23.05.2000
Vårt journalnr: 00/2292

Spørsmål nr. 20, fra Høyres stortingsgruppe, av 16.5.2000, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2000

"Hvor stor del av bevilgningen på kap. 1143, post 71 er brukt eller bundet opp per 1. juli og hvor stor del av de brukte midlene har gått til uavhengige slakterier?"

Spørsmålet har vært forelagt Landbruksdepartementet som har gitt følgende svar:

Fra 01.01.1999 ble finansieringa av kjøttkontrollen lagt om, slik at slakteriene betaler for de faktiske kostnadene til tilsyn etter slakte- og tilsynsplaner. Strukturelle forskjeller i næringa gjør at enkelte virksomheter får større kostnader enn andre på grunn av omlegginga. Ordninga med omstillingstilskudd skal derfor medvirke til å jamne ut kostnadene som slakteriene har til kjøttkontroll, slik at særlig små slakterier med høye kostnader, over tid kan tilpasse seg den nye finansieringsmodellen.

Det utarbeides hvert år en Tilsyns- og kontrollplan (TKP), på bakgrunn av opplysninger i årlig slakteplan. Denne planen danner grunnlag for det arbeid som skal utføres av KNT etter delegasjon fra SNT, samt for de økonomiske overføringer mellom SNT og KNT og den kjøttkontroll-avgiften slakteriet skal innbetale. Slakteplan og TKP planlegges ved begynnelsen av året, og det blir da beregnet øresats pr kg kontrollert kjøtt som er den kjøttkontrollavgift slakteriet skal betale. Inkludert i denne beregningen er eventuell omstillingsstøtte til slakterier som får større kostnader som følge av omlegginga.

Bevilgningen på kap. 1143, post 71 er i 2000 på 19 mill. kroner. I utgangspunktet er det meste av bevilgningen disponert pr 1. juli. I tråd med gjeldene forskrift ble beregningen av avgift og refusjon for året foretatt i januar, og kostnadene til kjøttkontroll (øre pr kg) ble da beregnet ut fra estimat om forventet slaktemengde.

Av bevilgningen er 17,2 mill. kroner foreløpig disponert gjennom beregning i januar, øvrige midler disponeres på slutten av året. Dette er utfra estimat om forventet slaktemengde, reellt oppbundet beløp avhenger av reell slaktemengde. Av de beregnede 17,2 mill. kroner er om lag 55,3 pst beregnet til uavhengige slakterier, mens resten da går til slakterier tilknyttet landbrukssamvirket. Beregninger viser at om lag 27 pst av faktiske kostnader til private slakterier refunderes fra staten, mens tilsvarende tall for slakterier tilknyttet landbrukssamvirket er om lag 8,4 pst.

Pr 1. juli vil tilnærmet halvparten av beregnet bevilgning være reellt forbrukt. Dette er anslag på usikkert grunnlag pga. etterskuddsvis betaling.

Som ledd i regjeringens reviderte budsjettopplegg for 2000 er bevilgningen foreslått redusert. Dette vil medføre reviderte beregninger av avgift og refusjon, og vil innebære at forskriften må endres.