Historisk arkiv

23.10.2000 Svar på spm. nr. 85 fra SV, av 13.10.00

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, differensisere dokumentavgift

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4525

Spørsmål nr. 85, fra SVs stortingsgruppe, av 13.10.2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Er det praktisk mulig å differensiere dokumentavgiften mellom førstegangsetablerere og øvrige boligkjøpere, og hva blir i tilfelle budsjettvirkningen av å fjerne dokumentavgiften utelukkende for førstegangsetablerere?"

Svar:
Det antas å være praktisk vanskelig å innføre en differensiering av dokumentavgiften mellom førstegangsetablerere og øvrige boligkjøpere, blant annet pga. kontrollhensyn. Bl.a. vil det være svært vanskelig å lage en god avgrensning mht. hva som skal forstås med "førstegangsetablering" og å kontrollere om et boligkjøp faktisk skjer som ledd i en førstegangsetablering.

Det foreligger heller ingen tilgjengelig informasjon som gir grunnlag for å anslå hvilken budsjettvirkning en slik omlegging vil innebære. Det kan nevnes at spørsmålet om fritak for unge boligkjøpere tidligere har vært reist. Det ble i 1999 anslått at fritak for boligkjøpere som er under 30 år ville bety et provenytap for staten på i størrelsesorden 300 mill. kroner på årsbasis.

Det antas imidlertid at også en ordning med fritak eller reduksjon i avgiften ut fra kjøpers alder kan skape visse kontrollproblemer. Slike regler kan gi mulighet for avgiftsmotiverte omgåelser ved fiktiv registrering av eiendommer på fritaksberettigede.

VEDLEGG