Historisk arkiv

24.05.2000 Spørsmål nr. 1, fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe, av 19.mai 2000, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet

24.05.2000

Vårt journalnr: 00/2361

Spørsmål nr. 1, fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe, av 19.mai 2000, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2000

"Arbeiderpartiets finansfraksjon ber om en vurdering av konsekvensene av kutt i bevilgningene på følgende kapiteler og poster:

Kap. 1406, post 70 Tilskudd til kalking og lokale fiskeformål - 15 mill. kroner

Kap. 1441, post 64 Aksjon Jærvassdraget - 2 mill. kroner"

Spørsmålet er forelagt Miljøverndepartementet som har gitt følgende svar:

Tilskudd til kalking og lokale fiskeformål

En reduksjon i bevilgningene på 15 mill. kroner til kalkingstiltak på dette tidspunktet av året, fører til at de nye prosjektene for kalking av elver som var forutsatt igangsatt i år må stoppes. Dette gjelder Årdalsvassdraget, Høyanger- vassdraget og nye kalkdoser i Audna. Utgiftene i år til disse vassdragene er 4 mill. kroner.

Videre vil det være naturlig å stanse enkelte av de sist igangsatte prosjektene for kalking av elver, fordi det her er investert minst. Dette vil bl.a. gjelde Lysevassdraget i Rogaland. De konkrete vurderinger av hvilke prosjekter som for øvrig vil bli berørt må imidlertid foretas av Direktoratet for naturforvaltning i samråd med de aktuelle fylkesmenn.

Aksjon Jærvassdraget

Kap. 1441 post 64 har som formål å bidra til å bedre miljøkvaliteten i og ved jærvassdragene. Målgruppen for ordninger er kommunene Gjesdal, Hå, Klepp, Sandnes, Sola og Time og interkommunale selskaper i disse kommunene, samt Rogaland fylkeskommune som sekretariat for aksjonen.

Posten ble i utgangspunktet opprettet for at jærkommunene skulle kunne få muligheten til å utarbeide en handlingsplan for jærvassdragene. Handlingsplanen ble ferdigstilt i 1997, og inneholder forslag til tiltak innenfor både avløpssektoren og landbrukssektoren samt forslag innenfor friluftsliv, naturvern og kultur. Etter at handlingsplanen ble ferdigstilt har posten blitt brukt til å gjennomføre tiltak i tråd med handlingsplanen innenfor avløpssektoren, friluftsliv, naturvern og kultur. Mange av tiltakene som nå gjenstår kan gjennomføres ved hjelp av midler fra andre eksisterende tilskuddsposter. Det har vært store overføringer på posten fra år til år. Posten foreslås derfor redusert med 2,0 mill. kroner i budsjettet for 2000.