Historisk arkiv

24.05.2000 Spørsmål nr. 4-10, fra Senterpartiets stortingsgruppe, av 18.5.2000, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
24.05.2000
Vårt journalnr: 00/2295

Spørsmål nr. 4-10, fra Senterpartiets stortingsgruppe, av 18.5.2000, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2000

Finansdepartementet har forelagt spørsmålene for Kulturdepartementet, som har utarbeidet følgende svar:

Spørsmål 4: Etter hvilke retningslinjer skal midlene til flerbrukshaller fordeles og er fylkeskommunene og primærkommunene gjort kjent med disse?

I Budsjett – innst. S. nr. 2 (1999-2000) ba komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti om at de to flerbrukshallene som det ble avsatt midler til, ble lagt til Mjøndalen og Oslo. Det finnes for øvrig ingen retningslinjer for fordeling av midler til flerbrukshaller spesielt (d.v.s. idrettsanlegg etter "Hofmokonseptet").

På bakgrunn av at det er vedtatt at bevilgningen skal brukes til flerbrukshaller i Oslo og Mjøndalen, har ikke departementet funnet det nødvendig å kunngjøre disse midlene ytterligere.

Spørsmål 5: Inngår det aktuelle prosjektet i Nedre Eiker i kommunens delplan for idrett og friluftsliv og i Buskerud fylkeskommunes sektorplan for idrett, og i tilfelle hvordan er dette prioritert?

Nedre Eiker kommune har opplyst at anlegget i Mjøndalen er med i kommunedelplan for idrett og friluftsliv og er prioritert først i handlingsprogrammet.

Buskerud fylkeskommune har opplyst at en er i ferd med å omarbeide sin plan for større fylkesanlegg, og at anlegget i Mjøndalen vil bli prioritert i denne planen.

Spørsmål 6: Hva er antallet søknader og samlet søknadssum, når det gjelder tilskuddsordningen til lokale og regionale kulturbygg ?

Samlet godkjent søknadssum i 2000 var 167,2 mill. kroner. Dette fordeler seg med 141 mill. kroner til lokale kulturbygg (i alt 237 søknader) og 26,2 mill. kroner til regionale kulturbygg (i alt 9 søknader).

Spørsmål 7: Hvor stort er det juridiske etterslepet når det gjelder lokale og regionale kulturbygg som har mottatt delbevilgninger eller fått tilsagn om bevilgning ?

Det juridiske etterslepet, d.v.s. utbetalinger som må gjøres i 2000, er i alt 25,8 mill. kroner.

Spørsmål 8: Hva er det økonomiske grunnlaget for igangsetting av den nye tilskuddsordningen for frivillige organisasjoner på kulturområdet i inneværende budsjettår når det gjelder de 7,6 mill. kroner som er foreslått bevilget over Kulturdepartementets budsjett ?

Idrettsformål fikk ved årsskiftet 1998-99 en inntektsøkning gjennom sammenslåingen av Norsk Tippings spill og Pengelotteriet (Flax) tilsvarende 1/3 av Pengelotteriets overskudd, mens sammenslåingen ble gjennomført uten budsjettøkning for kulturformål (og forskningsformål).

Ny tilskuddsordning til frivillige organisasjoners lokale lag og organisasjoner på kulturområdet ble i St. prp. nr. 1 (1999-2000), Kulturdepartementet, forutsatt finansiert ved inntekter av spillet "spill på spillerkortet". På bakgrunn av at innføringen av dette spill var forsinket og først gir inntekter til fordeling i statsbudsjettet 2001, redegjorde regjeringen Bondevik i nevnte budsjettproposisjon for at en ville komme tilbake til oppfølging på kultursiden i forbindelse med budsjettproposisjonen for 2001.

Regjeringen Stoltenberg har imidlertid likevel lagt vekt på å få etablert den nye tilskuddsordningen på kultursiden i 2000. Den foreslåtte bevilgningen representerer en prioritering fra Regjeringens side innenfor rammene i revidert statsbudsjett. Det er følgelig ingen sammenheng i 2000 mellom inntekter fra spill og den foreslåtte bevilgningen over Kulturdepartementets og Barne- og familiedepartementets budsjetter.

Innføring av det nye "spill på spillerkortet" vil ventelig heller ikke for 2001 gi vesentlige inntekter som grunnlag for den nye tilskuddsordningen på kulturområdet.

Spørsmål 9: Hvordan skal en oppnå likebehandling mellom lokallag som er tilknyttet sentralledd og de lokallag som ikke er tilknyttet sentralledd når 80-85% av midlene er forbeholdt førstnevnte kategori ?

Stortinget vedtok 11. mai 1999 under behandlingen av St. meld. nr. 44 (1997-98) og St. meld. nr. 27 (1996-97) å be regjeringen iverksette en tildelingsmodell for en ny tilskuddsordning hvor midlene kanaliseres gjennom organisasjonenes sentralledd (jf. Innst. S. nr. 101 (1998-99). I vedtaket ble det presisert at det må legges nødvendige føringer som sikrer at midlene når fram til grunnplanet i samsvar med målsettingene for ordningen.

Regjeringen legger i 2000 til grunn den fordelingsmodell som er foreslått av seks landsomfattende paraplyorganisasjoner. I forslaget understreker organisasjonene at de samlet skal ha ansvar for at alle organisasjoner med kulturaktivitet som del av sin medlemsbaserte virksomhet, får muligheten for å søke og bli tildelt tilskudd, uavhengig av om den lokale organisasjonen er medlem i en sentral organisasjon/paraplyorganiasjon. Organisasjonenes prosentvise anslag av hvilket forhold det sannsynlig vil være mellom antall lokallag tilknyttet sentralledd og antall lokallag uten slik tilknytning, er et estimat som bl.a. bygger på paraplyorganiasjonenes egne erfaringstall.

Spørsmål 10: På hvilken måte vil en sikre geografisk rettferdig fordeling av tilskuddsmidlene ?

Etter Stortingets vedtak skal tilskuddsordningen kanaliseres gjennom organisasjonenes sentrale ledd, som igjen skal fordele midler etter søknader fra lokale lag og foreninger. Regjeringen har ikke lagt opp til detaljerte kriterier for den videre fordelingen av midlene utover generelle føringer som ivaretar målsettingen med ordningen – som er å bedre rammebetingelsene for frivillige organisasjoners medlemsbaserte virke på lokalt nivå.

Slik den nye tilskuddsordningen nå er innrettet, vil det ikke være mulig fra statens side å fastsette en bestemt geografisk fordeling.