Historisk arkiv

24.10.2000 Svar på spm. 4 fra SV av 10.10.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

"Vil det være praktisk mulig å innføre fordelsbeskatning av gratis parkeringsplass hos arbeidsgiver fra neste år ? Kan departementet gi en vurdering av hvordan et slikt forslag kan utformes, hvordan det vil virke og proveny ?"

FinansdepartementetVårt journalnr: 00/4335

Svar på spørsmål nr. 4, fra SVs stortingsgruppe, av 10. oktober 2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Vil det være praktisk mulig å innføre fordelsbeskatning av gratis parkeringsplass hos arbeidsgiver fra neste år ? Kan departementet gi en vurdering av hvordan et slikt forslag kan utformes, hvordan det vil virke og proveny ?"

Svar:

Arbeidstakernes fordel ved helt eller delvis vederlagsfri bruk av arbeidsgivers parkeringsplass er i utgangspunktet skattepliktig etter skatteloven § 5-1 første ledd. I henhold til ligningspraksis skattlegges imidlertid ikke slik fordel.

Det er relativt vanlig at arbeidsgiver stiller parkeringsplasser til disposisjon for arbeidstakerne. Selv om fordelen kan innebære et betydelig privat gode for arbeidstakeren, er det først og fremst praktiske grunner som ligger til grunn for slike ordninger. Elementet av avlønning er normalt ikke det fremtredende. Dette kan tale for at en fordelsbeskatning her bør begrenses. I samme retning trekker ligningstekniske hensyn; en skattlegging av parkering hos arbeidsgiver er ressurskrevende å gjennomføre blant annet fordi det er vanskelig å verdsette slik fordel.

En eventuell ordning som tar sikte på begrenset skattlegging av fordel ved fri parkering hos arbeidsgiver kan utformes slik at fordelen i utgangspunktet skal skattlegges, men at når fordelen kan karakteriseres som en "mindre fordel" etter skatteloven § 5-15 andre ledd (naturalytelse) unntas den fra skattlegging.

For å kunne avgjøre når fordelen ved fri parkering hos arbeidsgiver skal skattlegges, må en fastsette verdien av fordelen. Verdien vil kunne variere sterkt, særlig mellom by og land, men også fra by til by og innenfor ulike områder i samme by. Det antas at fordelen ved fri parkering utenfor byer og tettsteder vil være av ubetydelig verdi, slik at et forslag om skattlegging av fri parkering for praktiske formål bare vil omfatte fordel ved fri parkering i byer og på tettsteder. Det legges til grunn at det ikke vil være hensiktsmessig å foreta en konkret verdsettelse av fordelen ved fri parkering hos arbeidsgiver, da det vil bli altfor ressurskrevende. Det legges derfor til grunn at verdsettelse vil måtte foretas sjablonmessig.

Regler om skattlegging av naturalytelser er gitt i skatteloven § 5-12. Forskriftshjemmel til å utferdige regler om skattlegging av fordel ved fri parkering hos arbeidsgiver kan gis i et nytt femte ledd i skatteloven § 5-12. Det antas at et eventuelt forslag vil kunne settes i kraft fra og med inntektsåret 2001.

Virkningen av å skattlegge verderlagsfri bruk av arbeidsgivers parkeringsplass er usikker. Det er ikke åpenbart at konsekvensene vil bli redusert bilbruk. Enkelte vil antakelig velge å parkere andre steder enn hos arbeidsgiver, for å unngå beskatning. Andre vil kunne velge å betale for parkering hos arbeidsgiver slik at fordelsbeskatning kan unngås.

Departementet har ikke tallgrunnlag som gjør det mulig å tallfeste provenyvirkningene av en eventuell fordelsbeskatning av gratis parkeringsplass hos arbeidsgiver. Dette skyldes at mange naturalytelser faller inn under en felles post i Statistisk sentralbyrås Lønns- og trekkoppgaver (LTO) i 1999, slik at en ikke kan skille ut opplysninger om fordelen ved å ha gratis parkeringsplass hos arbeidsgiver ift. de øvrige naturalytelsene under denne posten.

Forslag til vedtak kan utformes slik:

I

I lov 26. mars 1999 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endring:

§ 5-12 nytt femte ledd skal lyde:

Departementet kan gi forskrift om skattlegging av fordel ved fri parkering hos arbeidsgiver.

II

Endringen under I trer i kraft med virkning fra og med inntektsåret 2001.