Historisk arkiv

24.10.2000 Svar på spm. nr. 28 fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe av 13.10.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, Generasjonsregnskap

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 2000/4343

Spørsmål nr. 28, fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe, av 13.10.2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Vi viser til begrepet "Generasjonsregnskap", og ber med dette om forutsetninger for og beregninger av generasjonsregnskapet for 2001 og fremskrivninger for årene fremover."

Svar:

De sentrale forutsetningene i beregningene av generasjonsregnskap er de samme som i de øvrige langsiktige beregningene i Nasjonalbudsjettet. De sentrale forutsetningene er som følger:

  • beregningene bygger på mellomalternativet i Statistisk sentralbyrås befolkningsframskrivninger
  • beregningene bygger på de antakelser om statens andel av framtidig kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten som er presentert i Nasjonalbudsjettet, avsnitt 2.6. Det er lagt til grunn en oljepris på 235 kroner pr. fat i gjennomsnitt for 2000. For 2001 er det beregningsteknisk lagt til grunn en oljepris på 180 kroner pr. fat i gjennomsnitt. Deretter er det antatt at oljeprisen faller gradvis mot et langsiktig nivå på 125 2001-kroner pr. fat.
  • videre bygger beregningene på en langsiktig trendmessig reallønnsvekst på 1 pst. pr. år og en realrente på 4 pst. pr. år.

I beregninger av generasjonsregnskap ses det på de samlede inntektene og utgiftene i offentlig forvaltning, og det tas særskilt hensyn til demografiske utviklingstrekk og forpliktelsene som er innebygd i dagens folketrygdsystem. En generasjonsregnskapberegning består derfor i framskrivinger for disse størrelsene for årene framover. Generasjonsregnskapet belyser de generasjonsmessige fordelingsvirkningene av finanspolitikken gjennom å beregne hvor høye nettoskatter, dvs. bruttoskatter fratrukket overføringer, framtidige generasjoner må betale for å sikre langsiktig balanse i offentlige budsjetter. For å vurdere de generasjonsmessige fordelingsvirkningene av dagens finanspolitikk, kan den anslåtte skattebelastningen for framtidige generasjoner sammenliknes med skattebelastningen for dagens generasjoner. Tilsvarende kan en anslå hvor mye budsjettbalansen må styrkes i dag for å unngå innstramminger overfor framtidige generasjoner.

Oppdaterte beregninger på grunnlag av Regjeringens budsjettforslag for 2001 viser nå om lag balanse i generasjonsregnskapet. Sammen med økningen i anslaget for nåverdien av statens andel av framtidige inntekter fra petroleumsaktiviteten, er denne forbedringen basert på en teknisk videreføring av det høyere skattenivået som ligger i Regjeringens forslag til budsjett for 2001.

Beregninger av generasjonsregnskap er for øvrig omtalt i Nasjonalbudsjettet 2001, avsnitt 3.2.6 (side 90).

VEDLEGG