Historisk arkiv

24.10.2000 Svar på spm. nr. 31 fra SVs stortingsgruppe av 11.10.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, kommunesektorens inntekter

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4337

Spørsmål nr. 31, fra SVs stortingsgruppe, av 11.10, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"I budsjettet er det oppgitt at kommunesektorens inntekter er økt med 5 mrd. fra anslått inntektsnivå i 2000 i kommuneøkonomiproposisjonen og revidert nasjonalbudsjett for 2000. I tillegg kompenseres kommunesektoren for utvidet ferie og ny arbeidstidsavtale for lærerne. Dette beløper seg til 3,4 mrd. kr. Videre skriver Regjeringen at tilleggsbevilgningen fra 2000 jf. lærerlønn forutsettes videreført i 2001. Dette kan tolkes på flere måter: En mulig tolkning er at Regjeringen mener at kommunesektoren får totalt 8,4 mrd. kroner mer i 2001 enn i 2001. Det er ikke mulig å finne belegg for en slik fortolkning i tallgrunnlaget. En annen mulig tolkning er at det vil komme en tilleggsbevilgning i 2001 tilsvarende 3,4 mrd. kr. En tredje mulighet er at kompensasjon for nevnte avtale og ferie er inkludert i de 5 mrd. økning fra 2000 til 2001. Hvilken fortolkning er rett?"

Svar:

I kommuneøkonomiproposisjonen varsles hvert år vekstrammen for kommunesektorens samlede inntekter med utgangspunkt i anslaget for inntektene inneværende år slik de anslås i denne proposisjonen og i Revidert nasjonalbudsjett. I Nasjonalbudsjettet presenteres deretter to ulike mål for inntektsvekst; vekst i forhold til anslag på regnskap og vekst i forhold til nivået i Kommuneøkonomiproposisjonen. Differansen mellom disse to vekstanslagene omfatter blant annet tilleggsbevilgninger og endringer i skatteanslag inneværende år etter at kommuneøkonomiproposisjonen er lagt fram.

Regjeringen la 22. september fram forslag om en tilleggsbevilgning i 2000 på om lag 1,5 mrd. kroner som følge av utvidet ferie og ny arbeidstidsavtale for lærere. For neste år utgjør samlet kompensasjon for utvidet ferie og ny arbeidstidsavtale om lag 3,4 mrd. kroner. Dette beløpet er lagt inn som en økning i rammetilskuddet, jf. omtale i boks 3.4 i Nasjonalbudsjettet, og det vil derfor ikke komme noen tilleggsbevilgning neste år. Kompensasjonsopplegget knyttet til utvidet ferie og ny arbeidstidsavtale for lærerne var ikke kjent på det tidspunktet kommuneøkonomiproposisjonen ble lagt fram. Opplegget er derfor ikke innarbeidet i anslaget på 5 mrd. kroner, og kommer i tillegg. De økte bevilgningene må ellers ses i sammenheng med at disse har et motstykke i form av økte utgifter.

Vekst i forhold til anslag på regnskap anslås reelt til vel 4 mrd. kroner. I dette anslaget er alle relevante inntekts- og utgiftskomponenter innarbeidet, også kompensasjonen for utvidet ferie og læreroppgjøret. Om sistnevnte heter det ellers i Nasjonalbudsjettet, jf. boks 3.4:
"Samlet innebærer dette at kommunesektoren i 2001 kompenseres med om lag 3,4 mrd. kroner som følge av ekstra kostnader knyttet til utvidet ferie og læreroppgjøret. Regjeringen mener at effektiviseringspotensialet knyttet til disse tiltakene til sammen vil utgjøre minst 0,5 mrd. kroner. Effektiviseringsgevinsten kommer i tillegg til den realinntektsveksten som følger av budsjettopplegget."

VEDLEGG