Historisk arkiv

24.10.2000 Svar på spm. nr. 31 fra Venstre av 19.10.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

" Hvilke bransjer får investeringsavgift ved regjeringens forslag om merverdiavgiftsreform?"

FinansdepartementetVårt journalnr: 00/4539

Spørsmål nr. 31, fra Venstres stortingsgruppe, av 19. oktober 2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

" Hvilke bransjer får investeringsavgift ved regjeringens forslag om merverdiavgiftsreform?"

Svar:

Plikten til å betale investeringsavgift følger av investeringsavgiftsloven. Det skal betales investeringsavgift blant annet på varige driftsmidler. Avgiften skal betales ved anskaffelsen i den utstrekning det foreligger fradragsrett for inngående merverdiavgift etter merverdiavgiftsloven. På denne måten er plikten til å beregne investeringsavgift nært knyttet til merverdiavgiften og foreligger bare for de virksomheter som er registrert i merverdiavgiftsmanntallet.

For øvrig skal det betales avgift ved egen fremstilling av driftsmidler, med mindre det er varer som er omfattet av fritakene i merverdiavgiftsloven (nullsats). Avgiftsplikten omfatter også arbeid på grunn, bygg eller anlegg som omfattes av den registrerte virksomheten, eller på vare som er eller vil bli avgiftspliktig driftsmiddel i virksomheten. En rekke unntak fra avgiftsplikten er hjemlet i investeringsavgiftsloven § 4 og det årlige stortingsvedtak om skatter og avgifter.

Virksomheter som vil bli merverdiavgiftspliktige ved Regjeringens forslag om å innføre generell merverdiavgiftsplikt på omsetning av tjenester, vil måtte betale investeringsavgift av sine anskaffelser på lik linje med de virksomheter som i dag er merverdiavgiftspliktige. På samme måte vil anskaffelser foretatt av de nye avgiftspliktige virksomhetene som omfattes av de gjeldende unntakene, ikke bli investeringsavgiftspliktige.

Departementet vil bemerke at anskaffelse av tjenester som gjennom Regjeringens forslag vil bli avgiftspliktige, som hovedregel ikke vil medføre en plikt til å beregne investeringsavgift. Bakgrunnen for dette er at plikten til å beregne investeringsavgiften, som redegjort for ovenfor, i hovedsak gjelder ved anskaffelse av varer som skal tjene som driftsmidler i virksomheten, og i mindre grad ved kjøp av tjenester.