Historisk arkiv

24.10.2000 Svar på spm. nr. 60 fra Venstre av 19.10.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

"Offentlig virksomhet skal kompenseres for sine økte kostander i forbindelse med momsreformen. Bedriftene får økte kostander uten kompensasjon. Det er innført en momskompensasjonsordning for de tilfeller hvor offentlig virksomhet i egenregi og private ko

FinansdepartementetVårt journalnr: 00/4539

Spørsmål nr. 60, fra Venstres stortingsgruppe, av 19. oktober 2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Offentlig virksomhet skal kompenseres for sine økte kostander i forbindelse med momsreformen. Bedriftene får økte kostander uten kompensasjon. Det er innført en momskompensasjonsordning for de tilfeller hvor offentlig virksomhet i egenregi og private konkurrerer om oppdrag. Det offentlige slipper å beregne moms, men private må gjøre dette. Hvorfor utvides ikke denne ordningen når momsgrunnlaget

utvides ?"

Svar:

Merverdiavgiften er en forbruksavgift, dvs. at den tar sikte på å belaste det innenlandske forbruket. Merverdiavgiften oppkreves i alle omsetningsledd. Retten til å fradragsføre inngående merverdiavgift medfører at avgiften ikke belastes de avgiftspliktige virksomhetene i omsetningskjeden. Merverdiavgiften blir derimot først endelig innbetalt til staten når ytelsen skjer til et ledd hvor mottaker ikke er avgiftspliktig og dermed ikke har mulighet til å fradragsføre inngående merverdiavgift. I praksis vil dette si forbruker, herunder næringsdrivende som ikke omfattes av merverdiavgiftssystemet. Bedrifter som er registreringspliktige vil ha fradragsrett for avgiftspliktige anskaffelser til virksomheten og vil derfor ikke få økte kostnader som følge av merverdiavgiftsreformen.

I 1995 ble det innført en ordning med kompensasjon for merverdiavgift til kommuner og fylkeskommuner mv. Formålet med ordningen var å nøytralisere den konkurransevridning som kan oppstå som følge av merverdiavgiftssystemet mellom kommunal egenregivirksomhet og kommunens kjøp av nærmere angitte tjenester fra privat sektor. Etter loven gjelder ordningen kun for tjenester knyttet til bygg og anlegg, vask og rens av tekstiler. Dette er tjenesteområder hvor det er grunn til å tro at omfanget av egenregi er omfattende. Ordningen innebærer at kommuner og fylkeskommuner kan kreve kompensasjon for betalt merverdiavgift for tjenestedelen. Ordningen finansieres av kommunesektoren samlet.

For avgiftspliktige næringsdrivende er nøytraliteten i merverdiavgifts-regelverket ivaretatt ved fradragsretten. Virksomheter som ikke har avgiftspliktig omsetning, har ikke fradragsrett for anskaffelser av varer og tjenester. Konkurransevridning kan derfor oppstår mellom virksomheter som utfører tjenester ved bruk av egne ansatte, uten at dette utløser noen plikt til å beregne merverdiavgift, og virksomheter som omsetter tilsvarende tjenester med avgift. Dette er en direkte følge av merverdiavgiftssystemet som stiller krav til omsetning og gjelder ikke spesielt for offentlig sektor. Offentlig forvaltning har som regel ikke avgiftspliktig omsetning og er dermed utenfor merverdiavgiftssystemet. Offentlige virksomheter er dette en stor sektor hvor fordelen av å utføre tjenester i egenregi er stor. Dette var blant annet bakgrunnen for at overnevnte kompensasjonsordning ble innført for kommuner og fylkeskommuner.

Tilsvarende problemstilling i forhold til egenregivirksomhet gjelder også for andre sektorer som er unntatt fra merverdiavgift, for eksempel persontransport, overnatting, konsulentvirksomhet, rådgiving mv. På samme måte som offentlig sektor, vil disse i dag ha motiver til å bruke egne ansatte framfor å kjøpe en avgiftsbelagt tjeneste utenfra.

For virksomheter som blir stående utenfor merverdiavgiftssystemet, for eksempel bank, finansnæringen og offentlig forvaltning, kan motivene til økt egenregivirksomhet øke ved at flere tjenester blir avgiftspliktige. Isolert sett anses denne effekten uheldig. Det vises her til nærmere omtale av dette spørsmålet i Ot. Prp. nr. 2 (2000-2001) kapitell 8.5. (side 169-161) I denne omtalen sies det også at en utvidelse av avgiftsplikten til flere tjenesteområder etter departementets mening ikke innebærer sterkere incentiver for kommunen til egenregivirksomhet enn det som gjelder for ikke-kompensasjonsberettigede tjenester i dag som er avgiftspliktige. Så lenge merverdiavgiftsgrunnlaget ikke gjøres generelt og uavhengig av omsetningskriteriet, vil avgiftsfordelen ved egenregi bestå for næringsdrivende og annen virksomhet (offentlig) som driver virksomhet utenfor avgiftsområdet. Reformen bidrar til at flere næringsdrivende blir avgiftspliktige og dermed også oppnår fradragsrett for inngående merverdiavgift, slik at problemet reduseres og fjernes for en rekke aktører.