Historisk arkiv

25.05.2000 Spørsmål nr. 12, fra Høyres stortingsgruppe, av 16.mai 2000, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
26.05.2000
Vårt journalnr: 00/2292

Spørsmål nr. 12, fra Høyres stortingsgruppe, av 16.mai 2000, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2000

"Norske utenlandsstudenter fikk høsten 1997 en spesiell kompensasjon for store tap på grunn av svingninger i valutakursene. Nå er mange utenlandsstudenter igjen i en prekær situasjon på grunn av den sterke verdistigningen på dollar og pund, som har gitt berørte studenter tap på opptil 20.000 kroner. Hvor mye vil det koste for Staten å gi utenlandsstudentene en ekstraordinær kompensasjon for dette valutatapet – etter samme mønster som ble valgt høsten 1997?"

Spørsmålet har vært forelagt Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet som har gitt følgende svar:

" Kostnadssatsen for utenlandsstudenter vurderes hver høst på bakgrunn av valutaendringer. I vurderingen benyttes en modell der hvert land plasseres innenfor blokker som representerer et bestemt kostnadsspenn, jf. St.meld. nr. 19 (1996-97).

Dersom valutasvingninger fører til at et land går over fra en blokk til en annen, justeres satsen for bostøtte, med virkning for kommende vårsemester. Reisestøtten, gebyrstipend og tilleggsstipend justeres ikke på grunnlag av valutaendringer. Ved vurderingen av valutaendringer for vårsemesteret 2000, var det kun kostnadene i Japan som hadde steget tilstrekkelig for justering etter blokkmodellen.

Den særskilte kompensasjonen i 1997 kom som en følge av Stortingets vedtak om at også gebyrstipendet skulle justeres på bakgrunn av valutaendringer (innenfor maksimalsats), og at det skulle justeres både for høst og vårsemesteret. I 1997 ble støttebeløp for kommende studieår beregnet på bakgrunn av valutakurser i januar. Større endringer i valutakursene frem mot første utbetalingstidspunkt i juli og august medførte at studentene ville bli påført et tap ved innveksling på utbetalingstidspunktet.

De fleste som studerer i USA og Storbritannia mottar gebyr- og tilleggsstipend tilsvarende maksimalsatser for inneværende studieår. Studenter i Storbritannia får utbetalt hele gebyrstipendet om høsten, hovedsakelig i august. Størstedelen av den samlede studentmassen i utlandet har ved årsskiftet fått utbetalt hele støttebeløpet. Fra april 1999, da kostnadssatsen ble fastsatt, til august 1999 økte valutakursene for pund og dollar med henholdsvis 3 og 4 promille. De store valutaendringene har skjedd mot slutten av april og mai i år. I dette tidsrom vil det bli utbetalt svært lite for inneværende studieår. Videre må det forutsettes at studentene som har fått utbetalt gebyrstipendet på høsten, da valutakursen ikke var til særlig ugunst, selv må bære eventuelle tap som følge av at støttebeløpet ikke veksles inn på utbetalingstidspunktet.

Fra neste studieår er det lagt opp til at Lånekassen skal foreta vurdering av valutaendringer hvert semester, jf. omtale i St. prp. nr. 61 (1999-2000)."