Historisk arkiv

25.05.2000 Spørsmål nr. 19, 20 og 21 fra SPs stortingsgruppe, av 18.5.2000, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
25.05.2000
Vårt journalnr.: 00/2295

Spørsmål nr. 19, 20 og 21 fra SPs stortingsgruppe, av 18.5.2000, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2000

Spørsmål nr. 19 a)

"Kap. 705, Post 60:Er alle ønsker/planer fra fylkeskommuner og kommuner om utdanning til hjelpepleier/omsorgsarbeider for høsten 2000 innfridd?"

Spørsmålet er forelagt Sosial- og helsedepartementet, som svarer følgende: "Sosial- og helsedepartementet har ikke oversikt over fylkeskommunenes og kommunenes ønsker og planer for nevnte utdanninger. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet registrerer hvilke videregående utdanningstilbud fylkeskommunene har, men ikke hvilke ønsker og planer de har."

Spørsmål nr. 19 b)

"Kap. 705, Post 60: Hvor mange søknader om desentralisert sykepleierutdanning er mottatt og hvor mange er godkjent?"

Spørsmålet er forelagt Sosial- og helsedepartementet, som svarer følgende : "Sosial- og helsedepartementet har avsatt 5 millioner kroner til desentralisert sykepleierutdanning på 2000-budsjettet, kap. 705, post 61. Disse midlene er overført Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, som fordeler midlene etter å ha mottatt utdanningsinstitusjonenes rapporter. Når det gjelder opprettelse av nye studieplasser, har det kommet inn én søknad som er godkjent. Midler til denne utdanningsinstitusjonen er foreløpig ikke tildelt."

Spørsmål nr. 20 a)

"Kap 718. Hvilke pasientgrupper vil bli rammet av den foreslåtte reduksjonen på post 60 Rehabilitering?"

Spørsmålet er forelagt Sosial- og helsedepartementet, som svarer følgende : "Fylkeskommunene har siden 1994 mottatt øremerkede tilskudd til oppbygging og styrking av rehabiliterings- og habiliteringstilbudet i fylkeskommunene og tilbudet til revmatikere. Tilskuddet har bidratt til oppbygging og styrking av rehabiliteringsavdelinger, slagenheter og rehabiliteringsteam. Det er også gitt tilskudd til utdanningsstillinger innen fysikalsk medisin og rehabilitering og tilskudd til utdanningsstillinger innen revmatologi. Det har vært en forutsetning for tildeling av midler at den enkelte fylkeskommune har utarbeidet en helhetlig plan for rehabilitering.

Fra og med 1999 ble midlene over denne posten bevilget etter objektive kriterier hvor fylkeskommunen selv prioriterer hvilke rehabiliteringstiltak som skal gis støtte innenfor de rammer som er lagt i de overordnede mål. Det er derfor også fylkeskommunene som må foreta nødvendige tilpasninger ved en reduksjon i det statlige tilskuddet."

Spørsmål nr. 20 b )

"Kap 718. Hvordan samsvarer dette kuttet med Stortingets vedtak i Rehabiliteringsmeldinga (St. meld. nr. 21 1998-99)?"

Spørsmålet er forelagt Sosial- og helsedepartementet, som svarer følgende : "I St. meld, 21 ( 1998 - 99 ) Ansvar og meistring - Mot ein heilskapeleg rehabiliteringspoltikk ble det foreslått at en eventuell reduksjon eller innlemming av stimuleringstilskuddet i rammetilskuddet burde vurderes først etter at de tjenester som ikke framstår som inntektsbringende er etablert som faste ordninger. Dette fordi en antok at det kunne oppstå uheldige vridningseffekter på rehabiliteringsvirksomheten ved innføringen av Innsatsstyrt finansiering (ISF) i somatiske sykehus.

I forhold til innføringen av den ISF baserte finansieringsformen i somatiske sykehus, har Sosial- og helsedepartementet fra og med 01.01.99, knyttet rehabilitering i sykehus til ISF.

I St.prp. nr. 62 (1999-2000) Om kommuneøkonomien 2001 m.v. er tilskuddet foreslått lagt inn i rammetilskuddet fra 2001.

Når det gjelder spørsmålet om reduksjon i det øremerkede tilskuddet vises det til svar under spørsmål nr. 20 a) ovenfor."

Spørsmål nr. 21.

Hvorfor er behovet for tilskudd til apotek redusert?

Spørsmålet er forelagt Sosial- og helsedepartementet, som har følgende svar: "Staten kan yte driftstilskudd til apotek beliggende i utkant-Norge, eller som utøver særlige, samfunnsmessige funksjoner (vaktapotek etc.) forutsatt at nærmere fastsatte kriterier er oppfylt.

Driftstilskudd ytes etterskuddsvis, basert på apotekenes regnskaper. I inneværende år vil det være apotekresultatene fra 1999 som legges til grunn når søknad om driftstilskudd avgjøres. Resultatene for 1999 synes å være bedre enn tidligere antatt. Dette reduserer behovet for statlig driftstilskudd, og bevilgningen foreslås på denne bakgrunn satt ned."