Historisk arkiv

25.05.2000 Spørsmål nr. 25, fra Høyres stortingsgruppe, av 23.5.2000, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
26.05.2000
Vårt journalnr: 00/2363

Spørsmål nr. 25, fra Høyres stortingsgruppe, av 23.5.2000, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2000

" Under høringene i finanskomiteen er det kommet innspill fra Teknologibedriftenes Landsforening om å øke garantirammen innenfor garantiordningen for investeringer i og eksport til utviklingsland, fra dagens 900 millioner kroner til 1,5 mrd. kroner. Dette vil innebære at forholdet mellom tapsfond og garantiramme endres fra 1:3 til 1:5. Samtidig vises det til at ordningen på 90-tallet har hatt klart lavere tap enn det er satt av midler til i tapsfondet, og at det med dagens portefølje er et forholdstall på 1:7. Det bes om departementets vurdering av å øke garantirammen til 1,5 mrd. kroner uten endring i tapsfondet."

Spørsmålet har vært forelagt Nærings- og handelsdepartementet som har gitt følgende svar:

GIEK har foretatt en risikovurdering av porteføljen under U-landsordningen som viser et tapspotensial langt mindre enn dagens forhold på 1:3 mellom grunnfond og garantiramme tilsier. Tapspotensialet er vurdert til å ligge på 74 mill. kroner. Dette skulle tilsi et forholdstall på 1:7,6. I tillegg har GIEK vurdert risikonivået i landene ordningen dekker. Vurderingen viser at risikobildet på landene ordningen dekker har bedret seg gjennom de siste 10 årene.

Ordningen inneholder imidlertid en liten portefølje, slik at risikospredningen er liten og store engasjementer veier tungt. Etter en samlet vurdering har derfor regjeringen kommet til at garantirammen for garantiordningen for investeringer i og eksport til utviklingsland ikke burde endres. Dersom en legger til grunn det samme risikobildet for nye garantier som for allerede gitte garantier, vil det imidlertid være mulig å øke garantirammen til 1,5 mrd. kroner uten endring i tapsfondet, gitt at GIEKs vurdering av tapsfondet er riktig. Dette forutsetter imidlertid at tapspotensialet forholdsmessig ikke øker.