Historisk arkiv

25.05.2000 Svar på spm. nr. 11, fra Senterpartiets stortingsgruppe, av 18.5

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Revidert Nasjonalbudsjett 2000 - auksjon, MUL-kjøtt,

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/2295

Spørsmål nr. 11, fra Senterpartiets stortingsgruppe, av 18.5.2000, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2000

"Regjeringen sier i St. prp. nr. 61 side 27 under punkt 2.19 at den ikke vil auksjonere bort importert MUL-kjøtt. Hvorfor ønsker regjeringen ikke en slik auksjon? Og hvilke erfaringer med en slik auksjonsordning vil regjeringen spesielt peke på?"

Svar:

I Revidert nasjonalbudsjett 1999 foreslo Regjeringen Bondevik å innføre et auksjonssystem for tollfri import av storfekjøtt fra MUL. Ved behandlingen i Stortinget unnlot Stortinget å ta stilling til dette. Flertallet i finanskomitéen viste blant annet til at regjeringen gjennomførte en ekstern utredning og at det ville være ønskelig å få saken forelagt Stortinget på nytt når utredningen var ferdig.

I budsjettet for 2000 redegjorde Regjeringen Bondevik for konklusjonene i den eksterne utredningen og foreslo på nytt å innføre en auksjonsordning for den tollfrie importen av storfekjøtt fra MUL. I finanskomitéens merknader ble det vist til utenrikskomitéens innstilling til utviklingspolitisk redegjørelse 1999 fra statsråd Hilde Frafjord Johnson. I denne innstillingen ble det bedt om at auksjonsprinsippet ble behandlet som del av Stortingets behandling av Regjeringen Bondeviks oppfølgning av strategi for næringsutvikling i Sør. Regjeringen har ikke hatt noen inngående drøfting av auksjonsspørsmålet. Som redegjort for i Revidert nasjonalbudsjett 2000 vil MUL-importen ikke bli auksjonert bort i 2000.

Med hensyn til hvilke erfaringer som er gjort med en slik auksjonsordning, skal det påpekes at det aldri har vært gjennomført auksjon for det tollfrie storfekjøttet fra MUL. Auksjon benyttes imidlertid som fordelingsmetode bl a. for ulike tollfrie kvoter innenfor GSP-systemet og for såkalte WTO-kvoter med nedsatt tollsats. I alt ble 27 tollkvoter fordelt ved auksjon i 1999. Erfaringene med disse auksjonene er at dette er en effektiv fordelingsmetode hvor prisen på kvoteandelene også avspeiler interessen for å ta del i importen. Kvoteandeler som det ikke er konkurranse om, er gratis eller tilnærmet gratis. For øvrig er det stor variasjon i graden av utnyttelse av de ulike kvotene som auksjoneres bort. Inntektene fra auksjon av tollkvoter var 14 mill. kroner i 1999.

VEDLEGG