Historisk arkiv

25.10.2000 Spm. nr. 15a fra Venstre av 19.10.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

"Stortinget vedtok i Revidert nasjonalbudsjett 2000 å be regjeringen fremme forslag om å frita fjernvarmeprodusenter for forbruksavgift på elektrisk kraft i forbindelse med budsjettet for 2001.

FinansdepartementetVårt journalnr: 00/4539

Spørsmål nr. 15 a, fra Venstres stortingsgruppe, av 19. oktober 2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Stortinget vedtok i Revidert nasjonalbudsjett 2000 å be regjeringen fremme forslag om å frita fjernvarmeprodusenter for forbruksavgift på elektrisk kraft i forbindelse med budsjettet for 2001.

Hvorfor har ikke regjeringen fulgt opp Stortingets vedtak ?"

Svar:

Det framkommer av Innst. S. nr. 220 (1999-2000) at bakgrunnen for Stortingets vedtak er at norske fjernvarmeprodusenter i dag må betale forbruksavgift på elektrisk kraft, mens andre miljøvennlige energiprodusenter som energigjenvinningsanlegg er fritatt for avgift.

Det vises til omtalen av dette spørsmålet på side 73 i St.prp. nr. 1 (2000-2001) Skatte-, avgifts- og tollvedtak. Her vises til at det etter departementets vurderinger kan fritaket for energigjenvinningsanlegg ikke sammenlignes med et eventuelt fritak for fjernvarmeprodusenter. Energi som produseres i og leveres fra fjernvarmeanlegg er ikke avgiftsbelagt. Et eventuelt el-avgiftsfritak for fjernvarmeprodusenter vil innebære fritak for elektrisitet som benyttes i varmeproduksjonen. Fritaket for energigjenvinningsanlegg gjelder derimot elektrisk kraft som er produsert i anlegget. Dette innebærer at den kraft/varme som produseres i henholdsvis energigjenvinningsanlegg og fjernvarmeanlegg, i dag allerede blir likebehandlet. På denne bakgrunn er det lagt til grunn at Stortingets intensjon er ivaretatt.

Departementet viser også til at det ved produksjon av fjernvarme ikke bare benyttes elektrisk kraft, men også avfall, flis, olje, gass mv. Det er neppe grunn til å favorisere bruk av elektrisitet i fjernvarmeanlegg på bekostning av bl.a. avfall. For øvrig har fjernvarmeanlegg, i likhet med annen alternativ energiproduksjon, fritak for investeringsavgift.