Historisk arkiv

25.10.2000 Svar på spm. nr. 26 fra Venstre, av 19.10.00

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Statsbudsjettet 2001, konjunkturavgift, frivillige organisasjoner

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4539

Spørsmål nr. 26, fra Venstres stortingsgruppe, av 19. oktober 2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Hvilke konsekvenser vil konjunkturavgiften medføre for frivillige organisasjoner?"

Svar:
Konjunkturavgiften er foreslått lagt på samme grunnlag som arbeidsgiveravgiften og personinntekt på næringsinntekt. Dette innebærer bl.a. at gjeldende regler for fastsettelse av arbeidsgiveravgiftsgrunnlaget ligger til grunn for beregningen av konjunkturavgiften.

Frivillige organisasjoner er i utgangspunktet arbeidsgiveravgiftspliktige for all lønnsutbetaling.

Etter gjeldende regler er imidlertid lønnet arbeid for en veldedig eller allmennyttig institusjon eller organisasjon unntatt fra arbeidsgiveravgift når samlede lønnsutgifter er under 300 000 kroner i inntektsåret. Dersom samlede lønnsutgifter overstiger dette beløpet blir alle lønnsutgifter arbeidsgiveravgiftspliktig. Fritaket gjelder ikke lønnsutgifter som er knyttet til institusjonens eller organisasjonens skattepliktige næringsvirksomhet. Fritaket gjelder for øvrig bare når lønnsutbetalinger som er tidsfestet i inntektsåret til sammen ikke overstiger 30 000 kroner for den enkelte, herunder eventuelt medregnet verdien av fri kost og losji, utbetalte feriepenger og andre ytelser som inngår i arbeidsgiveravgiftsgrunnlaget. Overstiger utbetalinger til en enkelt 30 000 kroner i ett år skal organisasjonen betale arbeidsgiveravgift av hele lønnsutbetalingen til vedkommende.

Etter disse reglene vil frivillige organisasjoner måtte betale konjunkturavgift når samlede lønnsutgifter er over 300 000 kroner. I tillegg vil organisasjonene måtte betale konjunkturavgift for alle lønnsutgifter knyttet til skattepliktig næringsvirksomhet og for personer som mottar over 30 000 kroner i lønn i løpet av 2001.

VEDLEGG