Historisk arkiv

25.10.2000 Svar på spm. nr. 42 fra KRF, av 18.10.00

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Statsbudsjettet 2001, provenyvirkning, kollektivtrafikk

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4541

Spørsmål nr. 42, fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 18. oktober, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Hva er provenyvirkningen av å inkludere kollektivtrafikken i moms-systemet, men å innføre 0-sats, slik det er gjort for fly?"

Svar:
Kollektivtransportens befordring av personer er i dag utenfor merverdiavgiftssystemet. Med kollektivtransport antas her all persontransport med unntak av kjøring med drosje. Det er i statsbudsjettet foreslått merverdiavgift på all personbefordring, men en sats på 12 pst. For luftfarten er det foreslått null-sats med fradragsrett for inngående moms for luftfarten.

Innføring av null-sats for øvrige deler av kollektivtransporten (inklusive ferging av kjøretøy), slik det er foreslått for luftfarten, kan anslås å gi et provenytap på om lag 1 200 mill. kroner på årsbasis sammenliknet med Regjeringens forslag. Ved iverksettelse fra 1. juli gir dette er inntektstap på om lag 400 mill. kroner på 2001-budsjettet. Det er foreslått kompensasjon for merverdiavgift på 12 pst. for kollektivtransporten (eksklusive luftfarten) tilsvarende 135 mill. kroner for 2001. Begrunnelsen for disse kompensasjonene faller bort ved null-sats for kollektivtransporten.

VEDLEGG