Historisk arkiv

26.05.2000 Spørsmål nr. 2, fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe, av 19.5.2000, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
26.05.2000
Vårt journalnr: 00/2364

Spørsmål nr. 2, fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe, av 19.5.2000, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2000

"Hvorfor, og i samsvar med hvilken praksis, er anslagsendringer i folketrygdens regelstyrte ordninger foreslått dekket inn?"

Svar:

Folketrygdens utgifter utgjør om lag 1/3 av statsbudsjettets utgifter. Veksten i disse stønadene bl.a. som følge av utviklingen i regelstyrte ordninger, gir et viktig bidrag til den årlige veksten i statsbudsjettets utgifter. Utviklingen i disse stønadene gir et vesentlig bidrag til den årlige veksten i husholdningenes inntekter og dermed husholdningenes forbruk.

Veksten i bevilgningene til de regelstyrte ordningene inngår i vurderingen av finanspolitikken både ved framlegget av Gul bok/Nasjonalbudsjettet og når det fremmes forslag om tilleggsbevilgninger i løpet av budsjettåret. I den grad oppdaterte anslag for disse ordningene gir ny informasjon om økte inntekter for husholdningene må disse dekkes ved reduksjoner i andre utgifter eller økte inntekter for å unngå at finanspolitikken svekkes.

I tråd med tidligere praksis i Revidert Nasjonalbudsjett er anslagsendringene i Folketrygden som hovedregel foreslått dekket inn.