Historisk arkiv

26.05.2000 Svar på spm. nr. 3, fra Høyres stortingsgruppe, av 24.5

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Ot. prp. nr. 47 (1999-2000) - maksimumstakst, anlegg, naturressursskatt

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/2366

Spørsmål nr. 3, fra Høyres stortingsgruppe, av 24.5.2000, vedrørende Ot. prp. nr. 47 (1999-2000)

"Det bes om en vurdering av ENFOs forslag om å innføre en maksimumstakst for anleggene som ikke er høyere enn kr 1,50/kWH av grunnlaget for naturressursskatten på anlegget fastsatt året før skatteåret."

Svar:

EnFOs forslag til maksimaltakst på kr 1,50 pr. kWh vil innebærer at det maksimalt kan ilegges om lag 1,2 mrd. kroner i eiendomsskatt på kraftproduksjonsanlegg. Departementet vil peke på at observerte markedspriser for kraftanlegg som er blitt omsatt de siste par årene gjennomsnittlig er høyere enn det en maksimaltakst på kr 1,50 pr. kWh skulle tilsi. Det vises til at Stortinget har lagt til grunn at eiendomsskattegrunnlaget i utgangspunktet skal gjenspeile markedsverdien til kraftanleggene.

Departementet antar at de høye observerte markedsprisene på kraftanlegg i stor grad skyldes forventninger om at markedsprisene på kraft over tid vil øke.

I Ot. prp. nr. 47 (1999-2000) vurderte departementet om observerte markedsverdier på kraftanlegg burde legges til grunn ved fastsettelse av eiendomsskattegrunnlaget, men konkluderte med at dette ikke bør gjøres. Det skyldes at markedsverdien på omsatte anlegg ikke nødvendigvis er et godt mål på verdien av anlegg som ikke er omsatt. Et slikt system vil dessuten medføre økt bruk av skjønn ved verdsettelsen, noe som kan føre til økt antall tvister.

Selv om eiendomsskattegrunnlaget for kraftanlegg etter departementets syn ikke bør bygge på enkeltaktørers forventninger om fremtidige økninger i kraftprisene, er det ingen grunn til at slike høyere inntekter fra kraftanleggene ikke skal legges til grunn for eiendomsskattegrunnlaget når de blir reelle. Etter departementets vurdering bør en eventuell framtidig prisøkning på kraft når den faktisk inntreffer også få virkning for eiendomsskattegrunnlaget for kraftanleggene, uten at dette begrenses av øvre tak i takstene.

Departementet vil derfor advare mot at det innføres et slikt "øvre tak" i verdsettingsreglene.

VEDLEGG