Historisk arkiv

26.10.2000 Spørsmål nr. 62, fra Høyres stortingsgruppe, av 17.10.2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
26.10.2000
Vårt journalnr: 00/4529

Spørsmål nr. 62, fra Høyres stortingsgruppe, av 17.10.2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Det bes om en oversikt på postnivå over bevilgningene til kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift/konjunkturavgift som er foreslått i statsbudsjettet for 2001."

Svar:

Statens betaler i dag arbeidsgiveravgift på statlige lønnskostnader. Innføring av konjunkturavgift vil dermed innebære økte driftsutgifter for alle 01-poster som inkluderer utgifter til lønn. Det er derfor lagt til grunn at økte lønnskostnader som følge av innføring av konjunkturavgift, kompenseres for de fleste av disse postene. Beregningsgrunnlaget er da driftsutgifter (post 01), lønnskostnader (underpost 01). Unntatt fra kompensasjon er imidlertid enkelte driftsutgifter som er forutsatt finansiert ved egne inntekter. Det gjelder bl.a. den konkurranseutsatte delen av A-etaten og Lostjenesten.

Det er i tillegg forutsatt at det gis kompensasjon til Rikshospitalet, Radiumshospitalet og universitetene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Disse etatene er alle nettobudsjettert på 50-poster. For de to sykehusene vil det imidlertid bli tatt hensyn til at de allerede blir delvis kompensert gjennom økte priser på de tjenestene de leverer bl.a. til kommunal forvaltning. Samtidig er økte kostnader i forbindelse med oppdragsvirksomhet på universitetene forutsatt dekket ved økte oppdragsinntekter.

Finansdepartementet vil foreta den endelige fordelingen av kompensasjonen med utgangspunkt i det endelige salderte budsjettet. Den endelige fordelingen av kompensasjonen på kapittel og post er derfor ennå ikke klar.