Historisk arkiv

26.10.2000 Svar på spm. nr. 13 fra Venstre, 19.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Statsbudsjettet 2001, provenyvirkning, SO2-avgift

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4539

Spørsmål nr. 13, fra Venstres stortingsgruppe, av 19. oktober, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Hva er provenyvirkningene av å oppheve fritakene/reduksjonene på SO 2-avgift fordelt på de enkelte fritak/reduksjoner?"

Svar:
Nedenfor kommer en vurdering av provenyvirkning av å fjerne svovelavgiftsfritak og å heve reduserte satser for svovelavgiften for ulike sektorer. Det gjøres oppmerksom på at merprovenyet ikke vil være lik skatteutgiften, siden en ved beregning av merprovenyet tar hensyn til at etterspørselen reduseres som følge av prisøkning (priselastisiteter).

Dagens svovelavgift på mineralolje er på 7 øre pr. liter og 0,25 pst. vektandel svovelinnhold. Dette svarer til en sats på om lag 17 kroner pr. kg SO 2-utslipp. I svaret er denne satsen lagt til grunn for å beregne provenyvirkningene av å oppheve fritaket eller reduksjoner i svovelavgiften.

Fritak for svovelavgiften på mineralolje for utenriks sjøfart og fiske i fjerne farvann anslås å gi en skatteutgift på om lag 300 mill. kroner i 2001. På grunn av konkurransesituasjonen er det grunn til å anta at innføring av en svovelavgift på fiske i fjerne farvann og utenriks skipsfart ikke vil gi noe vesentlig merproveny. Disse fartøyene ferdes på steder hvor det er like lett å kjøpe avgiftsfri utenlandsk drivstoff som norsk avgiftsbelagt drivstoff.

En økning av den reduserte satsen på mineralolje fra 2,6 øre pr. liter til 7 øre pr. liter olje for supplyflåten og en tilsvarende økning fra 6 til 17 kroner pr. kg SO 2 for raffineringsanlegg, anslås å gi et bokført merproveny på om lag 22 mill. kroner i 2001 og om lag 24 mill. kroner på årsbasis.

Økning av den reduserte satsen for kull og koks fra 6 til 17 kroner pr. kg SO 2 anslås å gi et bokført merproveny på om lag 87 mill. kroner i 2001 og om lag 95 mill. kroner på årsbasis.

VEDLEGG