Historisk arkiv

26.10.2000 Svar på spm. nr. 3 fra Venstre, 19.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, provenyvirkning, utbytteskatt

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4539

Spørsmål nr. 3, fra Venstres stortingsgruppe, av 19. oktober, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Hva er provenyvirkningen per pst. av å innføre utbytteskatt på mottakers hånd med fra 1 til 10 pst?"

Svar:
Det legges til grunn at spørsmålet gjelder utbytte fra aksjeselskaper og likestilte selskaper som deles ut til personlige skattytere.

I St.prp. nr. 1 (2000-2001) er provenyvirkningen av å innføre 14 pst. skatt på utbytte til personlige aksjonærer sammen med de foreslåtte innstrammingene i gevinstbeskatningsreglene anslått til i størrelsesorden 1,7 mrd. kroner påløpt. I dette anslaget er det tatt hensyn til at en innføring av skatt på aksjeutbytte vil endre selskapenes utbyttepolitikk. Hvis en hadde sett bort fra tilpasninger, ville provenyvirkningen av den foreslåtte utbytteskatten alene utgjort drøyt 2,4 mrd. kroner.

Dersom skattesatsen på utbytte på aksjonærens hånd settes lik 1 pst. ville endringene i utbytteatferd trolig vært relativt beskjeden sammenlignet med dagens regler, og slikt sett kunne forslaget ført til en provenyøkning på i størrelsesorden 150-170 mill. kroner påløpt. Etter hvert som satsen på utbytte øker, er det imidlertid grunn til å forvente tilpasninger i forhold til den økte utbytteskatten. Ved en sats på 10 pst. kan trolig tilpasningene bli bortimot de samme som i Regjeringens forslag, og dermed kan provenyvirkningen på usikkert grunnlag anslås til i størrelsesorden 1,1-1,3 mrd. kroner påløpt. Usikkerheten om omfanget av slike atferdsendringer er så stor at departementet ikke finner grunnlag for å gi provenyanslag for de øvrige mellomliggende satsene det er spurt om.

VEDLEGG