Historisk arkiv

26.9.2000 - Svar på spm. 1 fra Høyres stortingsgruppe av 15.9.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Vedrørende Ot.prp. nr. 71 (1999-2000) om lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold (innskuddspensjonsloven)

Finansdepartementet

Vårt journalnr: 00/4112

Spørsmål nr. 1, fra Høyres stortingsgruppe, av 15.9.00, vedrørende Ot.prp. nr. 71 (1999-2000) Om lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold (innskuddspensjonsloven)

"Hvilke relevante argumenter mener statsråden det finnes for en forskjellsbehandling av AFP-pensjonister og øvrige førtidspensjonister m.h.t. medlemskap i innskuddsordninger i arbeidsforhold? Mener ikke statsråden at man må ta konsekvensen av at de som mottar AFP nå kan fortsette som medlemmer, og følgelig unngå urimelig forskjellsbehandling, ved å åpne for at også de utenfor AFP-området kan fortsette som medlemmer som førtidspensjonerte?"

Svar:

Pensjonsopptjening for uførepensjonister og arbeidstakere med særaldersgrenser er allerede ivaretatt innenfor de skattefavoriserte pensjonsordningene. Spørsmålet om fortsatt medlemskap for andre førtidspensjonerte ble drøftet av finanskomiteen under behandlingen av lov om foretakspensjon, jf. Innst.O. nr. 50 (1999-2000) på side 28. Et flertall i komiteen valgte da å gå inn for at AFP-pensjonister fortsatt skal kunne være medlemmer og opptjene rettigheter i pensjonsordningen. Bakgrunnen for dette standpunktet var, slik jeg forstår det, i hovedsak at AFP-ordningen er en etablert ordning mellom partene i arbeidslivet. En ønsket ikke en svekkelse av allerede inngåtte avtaler.

Jeg vil vise til at en ut over AFP-ordningen ikke har noen nærmere definerte ordninger for førtidspensjonerte i arbeidslivet. Selve begrepet "førtidspensjonert" har ingen entydig definisjon, og en generell regel om at førtidspensjonerte arbeidstakere skulle kunne være medlemmer av pensjonsordningen ville derfor føre til at mulighetene for å kontrollere kriteriene for medlemskap i pensjonsordningen ble sterkt svekket. I praksis ville det blant annet bli svært vanskelig å kontrollere at denne adgangen ikke misbrukes til å gi personer som reelt sett ikke er førtidspensjonister fortsatt medlemskap i ordningen.

Etter mitt syn vil det derfor ikke være hensiktsmessig å åpne for en generell regel om fortsatt medlemskap for førtidspensjonerte. Arbeidsgiver har likevel anledning til å sikre andre enn de som er medlemmer den avtalte pensjonsytelsen, men da gjennom ordningene med livrenter, IPA mv. der skattefavoriseringen er noe mindre.

VEDLEGG