Historisk arkiv

26.9.2000 - Svar på spm. 2 fra Høyres stortingsgruppe av 15.9.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Vedrørende Ot.prp. nr. 71 (1999-2000) om lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold

Finansdepartementet

Vårt journalnr: 2000/4112

Spørsmål nr. 2 fra Høyres Stortingsgruppe av 15.9.2000, vedrørende Ot.prp. nr.71 (1999 - 2000) Lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold.

"Hvor mange arbeidstakere er omfattet av avtalefestet AFP, og kan bli stående i tjenestepensjonsordning, og hvor mange er utenfor? Dette for å få en oversikt over det totale omfang."

Svar:

Det er flere AFP-ordninger i dag, på den ene siden de offentlige (for stat og kommune) og på den andre siden de private. Den største private AFP-avtalen er inngått i LO/NHO området, men også andre områder, f.eks. bank- og finans, har AFP-avtaler. De private AFP-ordningene omfattet for øvrig 14 508 pensjonister per juli 2000, mens det var 31 258 AFP-pensjonister i alt.

Om lag 60 pst. av alle arbeidstakere har tilgang til AFP-ordning. I det offentlig har alle ansatte slik tilgang, mens om lag 40 pst. av privat ansatte har tilgang til slik ordning.

Det er kjent at om lag 34 pst. av alle sysselsatte arbeidstakere i privat sektor er medlem i en tjenestepensjonsordning, men Statistisk sentralbyrå produserer ikke statistikk knyttet til tjenestepensjonsordninger. Det er derfor uklart i hvilken grad områdene som har AFP-dekning i privat sektor overlapper med foretak som har tjenestepensjonsordning.

Det er imidlertid klart at de områdene der utbredelsen av tjenestepensjonsordninger er høyest, som i bank og finans, også er omfattet av AFP-ordning. I næringer som transport og bygg og anlegg er både utbredelsen av AFP og tjenestepensjoner liten. Dette kan tyde på at arbeidstakere som har adgang til AFP ofte også er medlemmer av tjenestepensjonsordninger, mens arbeidstakere som ikke har adgang til AFP ofte heller ikke er medlemmer av tjenestepensjonsordninger. Dette er imidlertid usikkert.

De fleste førtidspensjonister vil være uførepensjonister eller ha særaldersgrenser, og pensjonsopptjening for disse er ivaretatt av de generelle reglene i lov om foretakspensjon og i forlaget til lov om innskuddspensjon. Antall andre personer som i dag er pensjonert fra foretak før oppnådd aldersgrense uten å være AFP-pensjonist, er ikke kjent. Slik pensjonering kan f.eks. skje med utbetalinger over drift. Departementet er kjent med at dette er gjort i enkelte nedbemanningssituasjoner. Departementet antar at omfanget er relativt begrenset, og i betydelig grad gjelder høyere inntektsgrupper. Slike avtaler om tidlig pensjonering utformes individuelt, og departementet er heller ikke kjent med om det f.eks. er vanlig å sette som betingelse for pensjonsutbetaling at den ansatte ikke samtidig tar en annen jobb.

VEDLEGG