Historisk arkiv

27.10.2000 Spørsmål nr. 4, fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 19.10.2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
27.10.2000
Vårt journalnr: 00/4538

Spørsmål nr. 4, fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 19.10.2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Vil statlige midler til et investeringsselskap gi mindre effekt på aktivitetsnivået i norsk økonomi enn en tilsvarende økning i ulike ordninger innenfor SND?"

Svar:

Forslaget om å bevilge 2,45 mrd. kroner til et nytt statlig investeringsselskap under kap 967 (ny) post 90 innebærer en endret sammensetning av statens formuesportefølje i kapitalregnskapet. Bevilgninger på 90-poster innebærer ikke endringer av statsbudsjettets reelle underliggende utgiftsvekst, og de påvirker heller ikke den finanspolitiske indikatoren (endringen i det olje-, rente- og aktivitetskorrigerte underskuddet målt som andel av trend-bnp for fastlands-Norge). I de makroøkonomiske beregningene som ligger til grunn for tilrådingene i Nasjonalbudsjettet og Statsbudsjettet, har endringer i statens lånetransaksjoner ikke innvirkning på det samlede aktivitetsnivået i økonomien.

Innenfor SND-systemet er SND Invest AS, lavrisikoordningen og grunnfinansieringsordningen ordninger med retningslinjer og budsjettering som kan sammenlignes med investeringsselskapet ved at de er selvfinansierende ordninger. Tilsvarende økning i de selvfinansierende ordningene vil også bevilges på 90-poster og vil derfor heller ikke ha innvirkning på de finanspolitiske indikatorene. Hvis en derimot bevilger 2,45 mrd. kroner over SNDs risikolåneordninger, må en forvente at det vil oppstå tap som må avskrives. Det legges i dag til grunn en risikoprofil på 25 prosent for disse ordningene. For å ta høyde for disse tapene må en for å opprettholde realistisk budsjettering, også øke bevilgningene til tapsfond (50-poster) med om lag 612,5 mill. kroner når en legger til grunn 25 pst risikoprofil. Dekking av tap er et tilskudd til private som vil gi en tilsvarende svekkelse av det finanspolitiske opplegget.