Historisk arkiv

27.10.2000 Spørsmål nr. 67, fra SVs stortingsgruppe, av 13.10.2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
27.10.2000
Vårt journalnr: 00/4525

Spørsmål nr. 67, fra SVs stortingsgruppe, av 13.10.2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Hva vil budsjettvirkningen for 2001 være av å innføre en ordning med gratis utlån av skolebøker til elever i den videregående skole hhv. for 1.-klassinger og for alle?"

Svar:

Spørsmålet er forelagt Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet som har følgende svar:

"Beregningene nedenfor baserer seg på tall fra en rapport som Nasjonalt Læremiddelsenter (NLS) lagde i 1997. Beregningene er justert i forhold til utvikling i pris og elevtall.

Det arbeides med tilrettelegging av elektroniske læremidler, men det er på det nåværende tidspunkt ikke mulig å si om, og eventuelt hvor stor besparelse innføring og bruk av elektroniske læremidler vil gi.

I beregningene av de årlige kostnadene ble det forutsatt at bokprisene ikke endres vesentlig som følge av reduserte opplag. Det ble lagt til grunn at gjennomsnittlig brukstid for bøker er tre år. Det ble inkludert utgifter til administrasjon og lærebokstøtte. Utgifter til opphavsmenn gjennom bibliotekvederlagsordningen ble ikke beregnet.

a) Gratis utlån av skolebøker i den videregående skole for grunnkurs

Budsjettvirkningen første året ved å innføre gratis utlån av lærebøker for elever på grunnkurs er anslått til om lag 350 mill. kroner. I de påfølgende årene er det regnet med utgifter knyttet til blant annet fornying av bokstammen på om lag 150 mill. kroner per år.

b) Gratis utlån av skolebøker i den videregående skole for alle

Budsjettvirkningen det første året ved å innføre gratis utlån for de tre årstrinnene er anslått til om lag 700 mill kroner. I de påfølgende årene er det regnet med utgifter på om lag 300 mill. kroner per år.

Stortinget har bevilget 100 mill. kroner for inneværende år til etablering av en utlånsordning for lærebøker i videregående opplæring. Utlånsordningen skal skoleåret 2000-01 rettes mot alle elevene på VKI og VKII. Det er et mål at den skal føre til en betydelig reduksjon av elevenes utgifter til lærebøker. Departementet har i retningslinjer til fylkeskommunene og statlige og private skoler åpnet for at andre relevante læremidler, både trykte og elektroniske kan skaffes til veie i tillegg til lærebøker."

I statsbudsjettet for 2001 har KUF fremmet et forslag om å bevilge ytterligere 100 mill. kroner til utlånsordningen for lærebøker i videregående opplæring."