Historisk arkiv

27.10.2000 Svar på spm. nr. 1 fra KRF, av 19.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Statsbudsjettet 2001, provenyeffekt, kollektivtrafikk

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4538

Spørsmål nr. 1, fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 19. oktober, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Hva er provenyeffekten av å gi rutegående kollektivtrafikk nullsats, men fradragsrett for inngående moms, slik det er foreslått for flytrafikk?"

Svar:
Departementet viser her til svar på spørsmål nr 42 fra Kristelig Folkeparti som nesten identisk, men hvor en i stedet for "rutegående kollektivtransport" spør om virkningen for hele kollektivtransporten. Så langt departementet har oversikt over er det hovedsakelig turbusser av persontransportformene som ikke er rutegående.

Innføring av null-sats for rutegående kollektivtransporten (inklusive ferging av kjøretøy), slik det er foreslått for luftfarten, kan anslås å gi et provenytap på om lag 1 130 mill. kroner på årsbasis sammenliknet med Regjeringens forslag. Ved iverksettelse fra 1. juli gir dette er inntektstap på om lag 375 mill. kroner på 2001-budsjettet

Innføring av null-sats for turbusser isolert er anslått til om lag 70 mill. kroner på årsbasis. Ved iverksettelse fra 1. juli 2001 utgjør dette om lag 25 mill. kroner. Dette utgjør dermed forskjellen i provenytap ved å innføre null-sats for rutegående kollektivtransport i forhold til null-sats for hele kollektivtransporten slik det er beskrevet i svar på spørsmål 42.

VEDLEGG