Historisk arkiv

27.10.2000 Svar på spm. nr. 14 fra KRF, av 19.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, proveny, skatt på utbytte

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4538

Spørsmål nr. 14, fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 19. oktober, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Hvilket proveny vil det gi om en kombinerer en generell skatt på utbytte på henholdsvis 2 og 5 pst. med skattlegging av inntekt fra utbytte som kapitalinntekt slik som angitt i spørsmål 11, dog slik at det ikke betales høyere skatt en ordinær kapitalskatt for noen del av inntekten fra utbytte?"

Svar:
Det legges til grunn at forslaget kun gjelder utbytte som deles ut til personlige aksjonærer.

Statistikk fra Statistisk sentralbyrå viser at personlige skattytere mottok i alt 17,8 mrd. kroner i utbytte. Hvis en ser bort fra tilpasninger ville forslaget om å skattlegge alt utbytte med 2 pst., samtidig som utbytte utover 500 000 kroner skattlegges med ytterligere 26 pst., teoretisk sett gitt en påløpt innstramming på drøye 2,6 mrd. kroner. Tilsvarende ville forslaget om 5 pst. skatt på mottakers hånd og ytterligere 23 pst. for utbytte som overstiger 500 000 kroner teoretisk sett gitt en påløpt innstramming på i størrelsesorden 2,9 mrd. kroner.

Også i dette tilfellet ville en fått betydelige tilpasninger, herunder reduserte utbyttebetalinger, slik at provenyøkningen dermed ville blitt vesentlig lavere. Departementet kan derfor ikke gi et realistisk provenyanslag uten en grundig gjennomgang av forslaget der mer detaljerte sider av forslaget framgår.

VEDLEGG