Historisk arkiv

27.10.2000 Svar på spm. nr. 25 fra KRF, av 19.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Statsbudsjettet 2001, moms, persontransport

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4538

Spørsmål nr. 25, fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 19. Oktober, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Innføring av moms på persontransport fra 1.7.2001 vil medføre en utsettelse av bestillinger på nye busser til persontransport fra 1.12.2000 til 1.7.2001. Hva vil provenyeffekten av dette være, og hvilke overgangsordninger kan iverksettes for å unngå negative konsekvenser for denne næringen?"

Svar:
Det er usikkert hvor stor omsetning av busser det vil være i 2001. Det finnes ikke oppdatert statistikk over investeringer på så detaljert nivå. Tall fra Statistisk sentralbyrå for 1996 kan tyde på at det da var investeringer i busser på om lag 1 mrd. kroner. Dette kan imidlertid variere fra år til år. Hvis en eksempelvis legger dette til grunn som anslag for 2001, kan merverdiavgiften av dette utgjøre om lag 200 mill. kroner årlig. Etter 1.7.2001 må det ved fradragsføring av merverdiavgift på bussene betales investeringsavgift på 7 pst. Dette begrenser lønnsomheten av utsettelsen. Samlet avgiftstap for staten ved utsettelse kan anslås til 130 mill. kroner årlig. Utsettelse av kjøp av busser i 7 måneder fra 1.12.2000 til 1.7.2001 kan under disse forutsetningene anslås å utgjøre om lag 75 mill. kroner i tapt merverdiavgift for staten.

Som det fremgår på side 164-166i Ot.prp. nr. 2 (2000-2001), er det ikke foreslått innføring av noen overgangsordninger. Det vises til proposisjonen for en nærmere begrunnelse for dette. En rekke nye næringsdrivende vil bli avgiftspliktige etter forslaget i proposisjonen. Som en følge av at det ikke foreslås overgangsordninger, vil slike næringsdrivende ikke oppnå fradragsrett for inngående merverdiavgift på anskaffelser foretatt før innføringstidspunktet. Anskaffes driftsmidler mv. etter dette tidspunktet, vil man på vanlig måte oppnå fradragsrett. Departementet har lagt til grunn at leveringstidspunktet som hovedregel er avgjørende for tidfestingen av utgående og inngående merverdiavgift. Dette vil bety at det som hovedregel ikke vil foreligge fradragsrett dersom leveringen skjer før 1.7.2001.

Selv om det ikke innføres noen overgangsordninger, vil det være mulig for de næringsdrivende innenfor regelverket å foreta visse avgiftsmessige tilpasninger i forhold til fradragsretten. Eksempelvis vil det i forbindelse med oppføring av et hotell være visse muligheter for å inngå avtale med entreprenør slik at bygget i avgiftsmessig forstand ikke leveres før bygget er ferdig. På denne måten kan man under visse forutsetninger oppnå fradragsrett selv om oppføringen av bygget påbegynnes før 1.7.2001. Når det gjelder anskaffelse av busser vil det også være visse muligheter for planlegging i forhold til fradragsretten, eksempelvis gjennom leasing. En forutsetning for slik avgiftsmessig planlegging er imidlertid at dette er innenfor regelverket, og da særlig i forhold til regnskapslovgivningen.

En eventuell overgangsordning kan gjennomføres ved at det gis fradragsrett fra et tidligere tidspunkt enn ved iverksettelsen av reformen, noe som gir et provenytap i innføringsåret. En overgangsordning reiser en rekke praktiske og prinsipielle spørsmål, blant annet hvilke investeringer som skal omfattes i en overgangsordning. Om disse spørsmål vises det til proposisjonen.

Hvis en skal vurdere en overgangsordning bør den gjøres generell. En begrenset overgangsordning for busser vil kunne virke urimelig overfor andre store driftsmidler som f. eks. jernbanevogner, biler og bygg og anlegg.

VEDLEGG