Historisk arkiv

27.10.2000 Svar på spm. nr. 29 fra Venstre, av 19.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, merverdiavgiftssats, reiseliv

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4539

Spørsmål nr. 29, fra Venstres stortingsgruppe, av 19.10., vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

" Hvilken merverdiavgiftssats på reiseliv vil medføre at reiselivet i sum kommer ut som i dag når det forutsettes at investeringsavgiften fjernes?"

Svar:
Med "reiseliv" legges det til grunn de områdene innen persontransport, overnatting og reisebyråtjenester som Regjeringen foreslår tatt inn under merverdiavgiftsgrunnlaget. Reiseliv kan tolkes videre enn dette ved at svært mange tjenester vil være reiselivsbaserte. I kapittel 6.2.5. i Ot.prp. nr. 2 (2000-2001), er reiselivsbaserte tjenester samlet i betegnelsen opplevelsesnæringen. Eksempler på reiselivsbaserte virksomheter er alpinanlegg og fornøyelsesparker. Disse virksomhetene utgjør imidlertid en forholdsvis liten del av reiselivsvirksomheten som vil komme inn i merverdiavgiftssystemet.

Dersom investeringsavgiften fjernes vil staten få lavere avgiftsinntekter fra reiselivsnæringen. "Reiselivsektoren", slik den er definert ovenfor, vil derfor kunne tåle en høyere merverdiavgiftssats uten at den samlede merverdiavgiftsbelastningen endres. Ved fjerning av investeringsavgiften vil en merverdiavgiftssats på 10 pst. gi uendret proveny fra denne sektoren. Denne beregningen bygger på Regjeringens forslag om at fradragsretten blir avskåret ved kjøp av overnattingstjenester

I svar på spørsmål 30 fra Venstre er det gitt en nærmere redegjørelse for beregningene av avgiftsbelastningen for deler av reiselivsnæringen.

VEDLEGG